Atmosfera dintr-un spital așa cum toate-ar trebui să fie
Inițiativa #NoiFacemUnSpital nu s-a încheiat odată cu aprinderea luminilor, nici cu mutarea primilor pacienți. Noul Spital pe care l-am construit la Marie Curie este centrat pe om: pe micul pacient, pentru care organizăm activități care să îl ajute să uite că e internat, pe părinții care sunt alături de copiii lor zi și noapte, pe cadrele medicale, pentru care facilităm programe de pregătire în străinătate, pentru că ne place să învățăm de la cei mai buni. Jurnal de fellowship este o serie de povești care prezintă experiența cadrelor medicale de la Marie Curie alături de partenerii noștri.
Laura Ștefănescu, medic oncolog pediatru, a început un stagiu de pregătire de 6 luni în cel mai mare centru de oncologie pediatrică din Europa, Centrul Prinses Maxima din Utrecht, Olanda, cu care Spitalul Marie Curie a semnat un parteneriat.
A doua lună petrecută la Utrecht stă sub semnul compasiunii, a grijii față de micul pacient, dar și a unui mediu prietenos de lucru pe care Laura l-a întâlnit la Prinses Maxima.
„Dacă ar fi să aleg câteva cuvinte care să definească o zi normală de lucru în acest spital, acestea ar fi: calm, organizare, comunicare, seriozitate, prietenie și dragoste. Dacă fiecare acțiune a noastră este făcută prin prisma acestor idei, nu are cum să nu fie armonie în jurul nostru. Poate pare greu de crezut, dar oamenii de aici chiar vin cu drag la spital. Chiar și pacienții, deși pare ceva de neimaginat. Nu am auzit pe nimeni din personalul medical să spună că s-a săturat de muncă, de spital sau de sistem. Lucrurile sunt cu siguranță mult mai bine organizate, dar cred că și oamenii au altă educație și cultură. Cred că oamenii de aici sunt mult mai puțin materialiști. Hainele, mașinile sau casele contează mai puțin pentru ei.”
Prin acest parteneriat, ne dorim ca medicii care participă la programele de fellowship să se îmbogățească cu experiențe care să îi inspire să recreeze și în noul Spital de la Marie Curie această atmosferă. Ne dorim să învățăm tot ce e mai bun de la partenerii noștri, iar un mediu de lucru relaxat este un prim pas spre normalizarea binelui.
Într-un Spital gândit în jurul micului pacient, starea emoțională a copilului este extrem de importantă în procesul de vindecare. Laura povestește despre un episod dureros, dar inevitabil într-un spital, care i-a dat ocazia să vadă o abordare umană a întregului proces, care nu are întotdeauna un final fericit.
„La Prinses Maxima se pune foarte mare accent pe echilibrul emoțional al pacienților, al familiei acestora, dar și al tuturor celor implicați în actul medical. De exemplu, după ce un pacient cu o formă foarte rezistentă de leucemie, aflat în tratament paliativ, a decedat, ne-am întâlnit cu toții la scurt timp ca să discutăm împreună cu psihologul care se ocupa de cazul respectiv. Fiecare a povestit cum a resimțit plecarea acelui copil, cum a făcut față emoțiilor atât de copleșitoare, dar și ce aspecte ar putea fi îmbunătățite.”
Tratamentul multidisciplinar al cancerului la copii este unul dintre obiectivele pe care le-am avut în minte când am construit noul Spital de la Marie Curie. Ne-am dorit ca micul pacient să aibă la dispoziție cele mai bune condiții de tratament, cu toate facilitățile necesare în aceeași clădire, pentru a evita drumuri obositoare între spitale, pentru diverse specializări, drumuri care îi pot pune în pericol sănătatea.
Aici avem totul la un loc, iar pasul următor ar fi să implicăm întreaga familie în procesul de vindecare, așa cum se întâmplă deja în marile centre de tratament oncologic de la care învățăm. Ceea ce povestește Dr.Laura Ștefănescu este un exemplu de umanitate, de grijă față de starea emoțională a copilului bolnav, pentru care este esențial să îi aibă alături pe cei dragi, pentru sprijin emoțional.
“Un lucru care m-a impresionat încă din primele zile este faptul că, în procesul diagnosticării și tratării unui copil cu cancer, este implicată toată familia lui: ambii părinți, frații, bunicii și orice persoană importantă pentru el. Toți au dreptul să îi fie aproape, nu doar de la distanță prin telefon, ci chiar în spital. Astfel, se creează un fel de nucleu în jurul micului pacient. Un nucleu care îi dă putere și curaj.
Cred că, astfel, suferința se împarte și devine mult mai ușor „de dus”. Cel puțin așa mi-am explicat eu cum pacienții și familiile lor reușesc să facă față mai ușor unui astfel de moment și chiar să vadă de multe ori partea plină a paharului, când pentru mulți dintre noi acesta pare aproape gol.”
În noul Campus Medical Pediatric pe care am promis că îl construim în continuarea Spitalului de la Marie Curie, ne propunem să includem facilități de cazare și socializare pentru familiile copiilor internați. Doar așa putem crește șansele la viață ale micilor pacienți, prin tot sprijinul pe care îl pot primi de la cei apropiați, alături de îngrijirile medicale în cele mai bune condiții.
Îi mulțumim Laurei pentru gânduri și așteptăm cu nerăbdare următoarele pagini din Jurnalul ei de fellowship.
Învățăm mereu, pentru că numai așa putem oferi, împreună, cele mai bune condiții de tratament copiilor din România. Ne dorim ca viitorul Campus Medical Pediatric să devină un centru de referință pentru tratamentul multidisciplinar.
Avem nevoie de sprijinul tău pentru a ne continua proiectele, pentru a facilita fellowshipuri, pentru a construi un Campus Medical Pediatric în care toți copiii din România să fie tratați într-un Spital ca afară. Pentru că și la noi se poate.
Partener al proiectului de dezvoltare al personalului medical din noul Spital: MOL România