Când cifrele dau șanse în plus la viață
Luni, 30 septembrie, am avut bucuria să găzduim evenimentul „Împreună, pentru povești de succes”, organizat la Spitalul Marie Curie în parteneriat cu CECCAR, (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România). Au participat peste 50 de profesioniști contabili și reprezentanți ai mediului de afaceri, care au avut ocazia să viziteze Spitalul pe care l-am construit la Marie Curie, care este și rodul muncii lor. La construcția acestui Spital au contribuit, alături de peste 350.000 de persoane fizice, și cele peste 8.000 de companii care ne-au sponsorizat.
Participanții la eveniment au avut ocazia să interacționeze într-un cadru informal, să asculte povestea Spitalului pe care urmau să îl viziteze și la construcția căruia au contribuit, dar și să audă impresii de la una dintre mămicile copiilor internați și a unor reprezentanți ai Spitalului: Dl. Daniel Buzatu, managerul Spitalului Marie Curie și Dr. Radu Tăbăcaru, șeful secției ATI. Patriarhia Română a transmis un mesaj călduros prin intermediul Melaniei Preda, contabil șef, prezentă la eveniment.
Dl. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte CECCAR, și-a asumat rolul de moderator și a dat rând pe rând cuvântul celor care au vorbit despre cum pot membrii CECCAR dar și reprezentanții mediului de afaceri să susțină în continuare activitatea ONG-urilor din România. Astfel, societatea civilă folosește banii publici în interes public, în proiecte de care țara noastră are atâta nevoie. Evenimentul face parte dintr-o serie de acțiuni prin care ne dorim să popularizăm facilitatea fiscală prin care companiile pot direcționa 20% din impozitul pe profit pentru a sprijini ONG-urile.
„Dacă am completa declarația pentru impozitul pe profit cu 5 zile mai devreme, am avea timp suficient să redirecționăm cota din impozit către cei care fac lucruri pentru societate cu acești bani”. Acesta a fost îndemnul dlui. Marcel Vulpoi, fondatorul celei mai mari societăți de expertiză contabilă cu capital românesc, companie ce oferă servicii integrate de contabilitate şi consultanţă de business.
„Se pot face lucruri mari cu această facilitate. În 2023 au fost două tentative de schimbare a legislației, iar acest proiect a reușit să țină sistemul în funcțiune (inițiativa #NoiFacemUnSpital, n.red.). E rolul nostru să arătăm că se pot face lucruri bune, și că aceste mecanisme fiscale trebuie păstrate și îmbunătățite”, a declarat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali.
„Prin cifre, prin modul în care așternem cifrele pe hârtie, avem puterea și dăm puterea. Am pierdut posibilitatea de redirecționare a impozitului din chirii, drepturi de autor, evenimente sportive și sprijinul microîntreprinderilor, dar putem direcționa și redirecționa încă impozitul pe profit” a completat Iulia David, reprezentantul ASE și expert contabil.
„Profesioniștii din domeniul contabil sunt, într-adevăr, magicienii care dau valoare cifrelor, pentru investitori, pentru societate”, așa cum a menționat dl. Șova. „Ar trebui să ne asumăm împreună creșterea la 100%”, a mai spus despre facilitatea fiscală prin care companiile pot direcționa 20% din impozitul pe profit către un ONG. Astăzi nici măcar jumătate dintre companii nu folosesc această facilitate fiscală. „Să se uite cu atenție și să prioritizeze. Fiecare zi de copilărie este speranță pentru viitor.”
Despre copilărie și speranță a vorbit și Carmen Uscatu, președinte Dăruiește Viață, despre cum, în noul Spital de la Marie Curie, tratamentul pediatric oncologic se face multidisciplinar, iar asta crește șansele la viață a micilor pacienți, dar și despre transparență, promițând că cifrele se transformă în vieți salvate.
Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației, a povestit despre momentul în care a aflat, cu 17 ani în urmă, despre facilitatea fiscală pentru sponsorizări și cum a convins compania la care lucra să direcționeze 20% din impozit către un caz particular care avea nevoie de tratament. La fel ca și atunci, încă se miră cât de puține firme folosesc facilitatea: doar 41% astăzi.
„Fiecare leu sponsorizat a schimbat puțin țara într-una în care #sepoate. Am construit acest Spital cu sprijinul a peste 350.000 de donatori și peste 8.000 de companii care au făcut sponsorizări. M-a sunat un sponsor în trecut, scuzându-se că nu îmi poate da decât 75 lei, dar că dorește, totuși, să folosească facilitatea fiscală”, a completat Oana, înainte de a-i invita pe participanții la eveniment să viziteze Spitalul la construcția căruia au contribuit și ei.
„Știm cu toții cum arată pe dinafară clădirea gri cu galben, de la televizor, de pe internet. E reală, iar realizarea acestui Spital ar ocupa locul cel mai înalt, dacă s-ar face un clasament al cauzelor”, a spus Adriana Iftime, Director General al Confederației Antreprenorilor și Investitorilor din România (CAIR).
Apoi am pornit, în grupuri restrânse, să vizităm clădirea gri cu galben, Spitalul pe care l-am construit la Marie Curie și care astăzi este funcțional. Participanții la eveniment au fost impresionați să vadă cum arată un vis devenit realitate, să pășească pe holurile Spitalului pentru copii construit cu forțele societății civile. „Mi-ați dat speranța că se poate, voi sunteți îngerii păzitori ai banilor țării. Să ne promitem că nu vom lăsa nicio declarație unică să fie trimisă fără beneficiar la sponsorizare” a adăugat Valentina Saygo, expert contabil.
Le mulțumim, pe această cale, tuturor celor care au participat la eveniment, care ne-au dat din timpul și energia lor, și pe care îi invităm să ne rămână alături, pentru că nu ne oprim. Suntem în faza de planificare și proiectare a primului Campus Medical Pediatric din România, un spațiu complex în care se vor muta secțiile de la Marie Curie care au rămas în vechea clădire. Noul Campus va avea spații destinate cercetării, spații de cazare, facilități pentru studenți și rezidenți.
„Eu când plec dimineața la muncă, am sentimentul că plec în străinătate”, a spus dr. Radu Tăbăcaru, șeful secției ATI de la Marie Curie, relocată în noul Spital pe care l-am construit împreună. Și cam acesta a fost sentimentul cu care au rămas participanții la eveniment, cei care au vizitat noua construcție de la Marie Curie: că e un Spital ca afară.
Autor: Simona Sava
Credit foto: Banu Ștefan