Ce este durerea?

Ce este durerea?

23 iul 2021 | 5 min
General

Anual, peste 20.000 de pacienți cu vârste între 0 și 18 ani sunt tratați în spitalul MS Curie. Pacienți cu patologii diferite, fiecare cu diagnosticul său și cu durerea generată de acesta sau de intervențiile necesare vindecării. Durerea trebuie înţeleasă în contextul mai larg al suferinţei şi abordată corespunzător, printr-o terapie definită.

În acest context, Dăruiește Viață, împreună cu Spitalul Marie Curie și cu o echipă de medici specialiști români din Statele Unite, implementează o abordare multidisciplinară a durerii în spital.

Din luna iunie se desfășoară în spital proiectul Terapia Durerii, prin care ne dorim să venim și în sprijinul părinților, cu informații despre durere și despre modul în care aceasta trebuie conștientizată.

 

Ggoh3MjszQptnSGkr.avif

 

CE ESTE DUREREA?

Un părinte își cunoaște cel mai bine copilul și trebuie să știe că durerea resimțită de copil este un simptom deosebit de important.

Durerea este în același timp o senzație și o emoție. Frica și durerea sunt strâns asociate, iar pentru ameliorare trebuie ținut cont de amândouă.

Durerea NU este ceva ce copilul tău TREBUIE să suporte.

Copilul se va simți mai puternic și mai bine în timpul oricărui tratament dacă nu are dureri.

 

Durerea poate afecta sistemul imunitar și poate creşte timpul necesar corpului să se vindece.

Durerea afectează somnul și creşte riscul de depresie.

Durerea poate fi cauzată atât de afecțiunea inițială, cât și de diverse proceduri medicale (injecții, recoltare de sânge, biopsii, operații etc) sau poate fi un efect secundar al tratamentului.

 

Cum îmi dau seama când copilul meu are dureri?

Încrede-te în judecata şi observațiile tale de părinte.

Dacă vezi că ceva nu este în regulă și copilul tău are dureri, vorbește urgent cu medicul sau asistenta.

Semnele durerii diferă de la o vârstă la alta.

 

Bebeluşii și copiii mici îşi arată disconfortul plângând când sunt atinși. Ei pot plânge mai des sau pot avea un alt tip de plânset decât de obicei. Este posibil ca ei să nu poată fi consolați, să fie mult mai retrași sau neliniștiți. O schimbare în programul de somn sau mâncare, atingerea frecventă a unei anumite părți a corpului pot fi de asemenea semne de durere la copiii mici.

Copiii mai mari vor spune de obicei când ceva îi doare. Totuşi, unii copii nu vor spune că au dureri pentru a nu te supăra. Când au dureri ei se pot chirci, pot geme sau face grimase. Ochii le pot fi umflați sau roşii de plâns. Încurajează-ți copilul să-ți spună ție sau medicului atunci când are dureri.

 

Cum evaluează medicul durerea?

Ca să își dea seama cât de puternică e durerea, doctorul folosește în funcție de vârsta copilului și de situație mai multe metode.

cw9DPotfnMaXwL8NL.avif

 

Pentru copiii mici, medicul poate folosi o riglă cu fețe zâmbitoare sau triste, iar aceștia trebuie să aleagă o față care să reprezinte intensitatea durerii.

5JcLhNfGXSNf9te9f.avif

 

Pentru copiii mai mari, medicul poate folosi o riglă cu cifre, iar aceștia trebuie să aleagă un număr care să arate intensitatea durerii.

gXe9bMbBtqpoGKsTF.avif

 

Chiar și pentru copiii mici, care nu pot vorbi, există metode pentru a-ți da seama când au dureri. La spital, copiii care încă nu știu să vorbească sunt observați cu atenție și se identifică orice semn care poate arăta durerea.

TGwmo5WkwtLB3DEYx.avif

 

Cum controlăm durerea?

Fiecare copil necesită un plan dedicat pentru controlul durerii care se bazează pe vârsta lui, pe tratamentul potrivit și pe efectele secundare.

Pentru a controla durerea copilului, trebuie să colaborezi cu echipa medicală care se îngrijește de copil.

Nu uita, ca părinte poți observa semne importante care să arate că ceva nu este în regulă.

 

Medicii sunt cei care recomandă și prescriu tratamentele pentru durere. Discută tot timpul cu ei.

 

Pe lângă medicamente, iată câteva sfaturi care pot fi folosite pentru reducerea durerii:

  • Jocuri educative, ascultatul sau cititul cărților, vizionarea de filme pot abate atenția copilului de la durere;
  • Activități precum muzica, exercițiile de respirație, suflatul de bule de săpun îl pot ajuta pe copil să se relaxeze, ceea ce poate reduce durerea, stresul și tensiunile musculare;
  • Practicile complementare precum masajul sau acupunctura pot fi eficace pentru reducerea durerii;
  • Terapia cald/rece. O compresă caldă poate ajuta mușchii să se relaxeze și astfel reduce durerea. Compresele reci pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii;
  • Exercițiul fizic. Mersul sau alte activități fizice ușoare stimulează circulația sângelui și eliberarea de endorfine (substanțe produse de organism în mod natural pentru a reduce durerea și a induce o stare de bine);
  • Somnul. Odihna poate reduce nivelul de durere al copiilor și poate îmbunătăți starea generală de bine.

 

Ce pot face acasă pentru a ajuta la reducerea durerii?

Iată câteva idei pentru a ajuta la reducerea durerii, atunci când copilul tău este acasă:

  • Urmează toate instrucțiunile medicului;
  • Administrează medicamentele contra durerii doar conform prescripției;
  • Informează-te despre efectele secundare ale medicamentelor contra durerii;
  • Folosește o scală a durerii;
  • Monitorizează în scris nivelul de durere al copilului;
  • Contactează medicul in caz de agravare bruscă a durerii copilului.

Acestea sunt sugestii, nu recomandări medicale personale. Țineți întodeauna cont de indicațiile medicului și de contraindicațiile personale.

 

NoiFacemUnSpital va fi despre pacienți și familiile lor, va fi despre premiere și soluții, va fi #spitalulpremierelor Pune cărămida ta.


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni
Radio