Dorim excelență în domeniul public. Cum ajungem acolo? | Interviu Dr. Radu Spătaru
Ce înseamnă pentru un spital public din România excelența? Este o întrebare la care căutăm răspunsuri de când am inițiat proiectul #NoiFacemUnSpital la Spitalul de Urgență pentru Copii Marie S. Curie din București.
De data aceasta, am căutat răspunsurile alături de Dr. Radu Spătaru, chirurg pediatru și directorul medical al SpitaluluI Marie Curie de aproape zece ani. Ne-am propus să discutăm despre oameni, despre echipe, despre proiecte, inițiative și performanță și despre provocările pe care le aduce #NoiFacemUnSpital. Ce nu am anticipat însă a fost că vom vorbi mai mult despre viitor decât despre trecut. Deși viitorul nu este posibil fără să te raportezi la trecut, la temelia pe care se construiește visul nostru, al celor peste 350.000 de oameni.
Premisele drumului către excelență
„Trăim într-o lume în care ne dorim excelență în spitalele publice. (...). Dacă vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, noi trebuie să facem din puțin foarte mult.” – ne-a mărturisit Dr. Spătaru vorbind despre schimbările la nivel de proceduri pe care le poate aduce #NoiFacemUnSpital. „Ar trebui să am dreptul de a avea suplețe în decizii, să pot eficientiza actul medical. (...). Mi-ar plăcea un mod de lucru creativ, pentru ca medicii să-și poată dezvolta calitățile personale, dar să funcționeze respectând ordinea, care este esențială în această meserie.”
Prin infrastructura și condițiile asigurate, #NoiFacemUnSpital își propune să aducă excelența în domeniul public. Să asigure cadrelor medicale facilitățile necesare pentru o oferi pacienților cea mai bună îngrijire, indiferent de afecțiune sau situație materială. În plus, printr-un proiect pilot de parteneriat cu autoritățile ne dorim să testăm un alt mod de a face lucrurile bazat pe eficiență, recunoașterea performanței și schimbarea relației cu CNAS.
Provocarea noii clădiri
„Este o provocare mare și trebuie tratată cu toată responsabilitatea. Noi înțelegem bine asta, pentru că presiunea pe umerii noștri nu e mică. Trebuie gândit astfel încât pacienții să poată fi tratați cât mai bine și în număr cât mai mare. (...)”. Dr. Spătaru menționează nevoia de a păstra un echilibru în procesul de integrare a unei noi clădiri în spital, ținând cont de circuite și de modul în care pacienții trebuie să ajungă din punctul A în punctul B.
Totodată, anticipează și extinderea proiectului #NoiFacemUnSpital cu o a doua clădire și transformarea Spitalului Marie Curie într-un campus medical care să ofere aceleași condiții și aceeași infrastructură tuturor pacienților și întregului corp medical.
Eficiența, acum și în viitor
Eficiența poate fi un concept vag, însă, atunci când vorbim despre spitale, eficiența se reflectă direct asupra pacienților – a fi eficient înseamnă nu doar a trata un număr mai mare de pacienți, ci și a implementa proceduri în sprijinul cadrelor medicale pentru a le permite să se concentreze pe salvarea de vieți.
„Un lucru extrem de important este numărul de săli de operație, pentru că noi avem în prezent niște săli de operație, iar acolo (n.r. în noua clădire - #NoiFacemUnSpital) se vor restrânge ca număr și atunci apare o emoție: va fi suficient sau nu? Iar dacă nu, ce se poate face? Eu îmi doresc să avem o plasă de siguranță, așa că facem demersuri să eficientizăm activ spațiile existente, ca să avem o imagine clară a detaliilor tehnice. (...). De exemplu, o secție de chirurgie va merge în clădirea nouă, una va rămâne în clădirea veche. Îmi doresc din toată inima ca secția de chirurgie să fie una de top, să aibă personalul cel mai bine pregătit.”
În procesul de eficientizare bloc operator și proceduri pentru siguranța pacientului, Dr. Spătaru are mai multe discuții cu Dr. Radu Lupescu pentru a face schimb de experiență, Dr. Lupescu fiind un medic român stabilit în Franța care s-a oferit voluntar să susțină proiectele Dăruiește Viață.
Ce aduce noul bloc operator
„Există cutuma asta că poți să operezi de oriunde. Există săli de operație reale sau săli adaptate și se poate lucra oriunde, însă fără îndoială că avem nevoie de săli potrivite ca dimensiune. Să avem un spațiu cu care să ne putem prezenta la nivel internațional (n.r. pentru workshop-uri, conferințe, sesiuni educaționale) este premisa unui progres de a cărui amploare nici nu ne dăm seama încă. O astfel de situație este pentru noi un miracol.”
Dincolo de componenta educațională, Dr. Spătaru menționează condițiile speciale de lucru pentru studenți, îmbunătățirea calității muncii asistentelor, circuitele care facilitează pasarea instrumentelor murdare la sterilizare și apoi direct în blocul operator.
De asemenea, infrastructura modernă va aduce beneficii pe termen lung pentru pacienți: prin prevenția infecțiilor nosocomiale (datorită pereților realizați integral din sticlă care au o anumită aderență și capacitate de sterilizare) și calitatea aerului filtrat din blocul operator (fluxuri laminare, gestionare presiuni).
„Noile condiții pe care le va oferi blocul operator vor fi mai mult decât binevenite și ne vor permite să creștem și mai mult gradul de complexitate (n.r. al intervențiilor chirurgicale).” – Dr. Radu Spătaru
Perspective de viitor
„Eu socotesc că există premisele extraordinare de dezvoltare în multe direcții. Ceea ce pot să spun este că oriunde te uiți, în fiecare secție din acest spital vei vedea indivizi tineri, foarte bine pregătiți, care generează un fel de rețea. Suntem o echipă și asta se face foarte greu.”
Gândindu-se la viitor, Dr. Spătaru analizează, mai întâi, domeniile pediatrice de la Spitalul Marie Curie, pe care le consideră de top la nivel național: chirurgia cardiovasculară, neurochirurgia, oftalmologia pediatrică, ortopedia pediatrică, cu subspecializarea chirurgiei scoliozelor, diabet, endoscopia digestivă, chirurgia despicăturii de buză și palat etc. și modul în care acestea se pot dezvolta în viitor.
De exemplu, extinderea secției de neurochirurgie, prin adăugarea componentei de traumă, epilepsie și neurologie și mutarea ei în noua clădire, creșterea numărului endoscopii digestive și de intervenții oftalmologice datorită echipamentelor achiziționate de Dăruiește Viață, consolidarea centrului de excelență în chirurgia despicăturii de buză și de palat sau dezvoltarea chirurgiei ortopedice.
Planuri și loc de creștere există, iar #NoiFacemUnSpital creează cadrul pentru această dezvoltare: multidisciplinaritate, parteneriate cu clinici internaționale, training pentru cadrele medicale. Este esențial să identificăm nevoile și oportunitățile pentru a completa serviciile medicale existente cu noi specializări. Una dintre oportunitățile identificate de consultanți în master plan este organizarea pe centre de excelență în jurul pacientului și a patologiei, în detrimentul organizării clasice pe secții.
Spitalul înseamnă oameni
„Peste ani, mi-ar plăcea să spun că am făcut parte dintr-un proiect (n.r. #NoiFacemUnSpital) care va însemna foarte mult, pentru că lucrurile se leagă. Când unul dintre centre se dezvoltă, el devine un model, o ambiție, o cale. Și din acest motiv avem o responsabilitate atât de mare. (...). Spitalul acesta nu înseamnă doar pereți. Spitalul înseamnă mai cu seamă oameni.”
Infrastructura este importantă, creează condițiile necesare, dar oamenii sunt pe primul loc: pacienții, familiile lor, cadrele medicale. Alături de ei, vom face schimbarea pe care ne-o dorim. Prin proceduri noi, schimbarea culturii organizaționale, recunoașterea meritelor profesionale. Și vom mai face încă un pas spre servicii medicale de referință nu doar în România, ci în Sud-Estul Europei.
Mai multe despre Dr. Radu Spătaru
Dr. Radu Spătaru a petrecut 27 de ani la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie S. Curie, a asistat și a luat parte la dezvoltarea lui, în momentele bune, dar și în cele dificile. A avut șansa să învețe de la chirurgi pentru care are un respect enorm și a devenit, la rândul său, mentor pentru generații noi de medici, în prezent fiind și profesor universitar. A lucrat, alături de colegii săi, la dezvoltarea clinicii de chirurgiei pediatrică, a văzut cum a crescut complexitatea intervențiilor și cum s-au dezvoltat compartimente și supraspecializări noi, unele unice în România. În ultimii 10 ani, din poziția de director medical, a coordonat activitatea corpului medical pentru unul dintre cele mai mari și mai importante spitale de copii din țară.
Credit foto: Cătălin Georgescu