Dr. Mihaela Smărăndoiu: „E imposibil să nu se poată și la noi. Trebuie doar să vrem.”
În noul Spital pe care l-am construit cu toții la Marie Curie, în București, vrem să asigurăm îngrijire multidisciplinară copiilor bolnavi de cancer, pentru a oferi șanse în plus și o calitate mai bună a vieții. De aceea, investim în pregătirea medicilor și a asistentelor, pentru operaționalizarea noului departament de transplant de celule stem. Un bun exemplu este Dr. Mihaela Smărăndoiu, medic oncolog pediatru, care și-a petrecut luna noiembrie a anului 2024 la Utrecht, într-un stagiu de Transplant de celule stem la Centrul Medical Prinses Máxima.
Medicii de acolo au primit-o cu multă deschidere: a avut ocazia să participe alături de ei la ședințe, la discuțiile despre cazuri și la tumor boarduri locale sau internaționale. Șeful departamentului de transplant, doctorul Marc Bierings, le-a prezentat, Mihaelei și altor medici vizitatori (din țări precum Lituania sau Indonezia), bazele transplantului și metodele lor de lucru. Apoi, doamna doctor a avut ocazia să participe la activitatea de zi cu zi din cadrul secției. După cum ne spune chiar ea, a fost „umbra” unuia dintre medicii de acolo, urmându-l până la paturile pacienților. Iată ce ne-a povestit la întoarcerea din stagiu, între o plecare și alta.
Cum a fost la Utrecht? Cu ce sentiment ai venit de acolo?
E greu de ales un sentiment. Știi, când vezi că într-adevăr se poate (și da, știm cu toții că se poate), automat prinzi o altfel de energie. Te întorci cu un altfel de vibe și zici „E imposibil să nu se poată și la noi. Trebuie doar să vrem.” Când vezi că există atât de multă organizare și că lucrurile funcționează, asta îți dă încredere.
Medicii de acolo sunt mult mai relaxați, mai detașați, nu sunt permanent aglomerați în activități. Îi ajută și sistemul informatic din spital, care le pune la dispoziție toate informațiile despre pacienți într-un singur program, plus posibilitatea de a face programări pentru analize sau alte investigații suplimentare.
Ce fel de cazuri ai avut ocazia să vezi la Prinses Máxima?
Am văzut cazuri despre care doar în cărți am citit. Afecțiuni foarte rare, care apar la unul din 100.000 de pacienți. În primul rând, în cadrul secției, am văzut pacienții și am avut ocazia să-i urmăresc de-a lungul întregii luni, cu ajutorul colegilor olandezi, care au încercat să vorbească cât se poate de mult în engleză pentru mine. Am avut întâlnire cu echipa de terapia durerii, apoi cu cea de radioterapie. Am văzut cum se face recoltarea de celule stem. Am intrat de două ori și în sala de operație, unde din nou totul era foarte bine organizat. Apoi, am reușit să văd pacienți care au terminat tratamentul și veneau pentru monitorizarea stării de sănătate, dar și a efectelor tardive ale chimioterapiei.
Relația medicilor cu pacienții cum arată? Dar cu părinții?
Pacientul este pus pe primul loc, în mod clar. Te duci să îl consulți – dacă doarme, nu-l trezești. Te duci din nou când se trezește copilul. Dacă face lecții pentru școală, nu-l deranjezi. Dar și părinții sunt relaxați, poate și asta ajută. Când un părinte este relaxat, se vede și pe copil. Dacă mama are cele mai negre scenarii, lucrurile nu merg bine. Părintele își face treaba lui de părinte, iar medicul își face treaba lui de medic.
Ce urmează pentru tine, pe viitor?
Sper să putem crea cât de curând echipa de transplant. Avem nevoie să ne specializăm, să începem să publicăm articole. Vom avea și sprijin din partea partenerilor externi, precum cei de la Prinses Máxima, care s-au arătat foarte deschiși să ne ajute.
Personal, începând de pe 1 februarie, voi pleca pentru un an la un fellowship, la Spitalul Bambino Gesù din Roma. Am început deja lecțiile de italiană și între timp voi continua cursurile de la programul doctoral la care m-am înscris. Între timp, colegele mele își vor termina și ele specializările și ne dorim ca în câțiva ani să avem un departament funcțional de transplant de celule stem.
Așa mergem mai departe. Învățăm de la cei mai buni, studiem modul în care lucrează cele mai mari clinici din străinătate, iar când e greu ne luăm inspirația de acolo. Suntem mai buni împreună (#BetterTogether). Astfel, cu cooperare și cu deschidere, reușim să susținem dezvoltarea personalului medical de la Marie Curie, cu privirea mereu la Campusul Medical Pediatric pe care ne-am angajat să-l creăm acolo.
Partener al proiectului de dezvoltare al personalului medical din noul Spital: MOL România
Credit cover foto: Banu Ștefan
A consemnat Raluca Chifu