
Eduard a fost operat pe creier. Cum îi mulțumește neurochirurgului
Când îți vezi copilul bine, sănătos, după ce credeai că poate o să-l pierzi, simți o imensă recunoștință și te gândești cum să le mulțumești celor care au avut grijă de el. Daniel Nica a ales să doneze 10.000 lei pentru #NoiFacemUnSpital astfel încât și alți copii care vor avea nevoie de intervenție neurochirurgicală să aibă acces la condiții mai bune de tratament.
Cum a început totul?
Eduard, bebelușul lui, s-a înecat. Prima dată s-a întâmplat în luna septembrie a anului trecut, când avea 9 luni, iar Daniel și Maria, soția lui, au crezut că s-a înecat cu o bucățică de pâine. A fost ca o criză, care pe urmă s-a repetat chiar și când nu mânca nimic. Apoi, părinții s-au îngrijorat și mai mult când au văzut că micuțul Eduard nu mai era la fel de activ, părea fără vlagă, iar lucrurile care-i plăceau anterior păreau să nu-l mai intereseze.
Au mers la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria din Iași, fiind cel mai apropiat spital de comuna Deleni, acolo unde locuiesc. Medicul neurolog le-a recomandat să facă un computer tomograf, dar rezultatul nu a fost unul lămuritor. După 4 zile, a urmat un RMN, însă tot nu au primit un răspuns clar.
În căutarea unei soluții
Starea micuțului Eduard nu se îmbunătățea, iar Daniel și Maria tot nu știau ce este în neregulă chiar și după vizita la spital. Au început să-și întrebe rudele și prietenii ce ar putea face. O cumnată le-a spus despre Dr. Sorin Târnoveanu, Șeful Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie din București.
Așa că și-au încercat norocul și i-au trimis un mail cu analizele lui Eduard. Au venit la București și la Marie Curie au primit pentru prima dată un răspuns clar: era vorba despre o tumoră chistică și era nevoie de operație.
„Eduard a avut crize de epilepsie și convulsii. În urma testelor imagistice, computer tomograf și RMN, am descoperit o leziune interpretată ca un chist, mai precis o formațiune chistică tumorală pe partea dreaptă. În aceste cazuri, nu operăm chistul în sine, ci modificările care apar în jurul formațiunii.” – Dr. Târnoveanu
Zis și făcut: joi l-au internat, vineri l-au operat, iar marți l-au externat. În câteva zile, au găsit o soluție pentru problema de sănătate a lui Eduard.
Fotografie din arhiva personală
Daniel și Eduard se întorc acasă
După operație, Eduard s-a simțit foarte bine, era la fel cum îl știau dinainte - plin de energie și poftă de joacă. Acasă, viața începea ușor-ușor să revină la normalitate. Căutările fără răspuns, deznădejdea, dar și speranța odată cu obținerea unui diagnostic rămân însă vii în mintea lui Daniel.
Tatăl lui Eduard lucrează în domeniul mecanicii, știe cum funcționează un motor, așa că poate să-l repare când ceva nu mai merge bine. „La fel face domnul doctor, doar că pe creier.”
Daniel a văzut în domnul doctor multă dedicare. De altfel, întreaga interacțiune cu echipa Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Marie Curie i s-a părut extraordinară. Operația a decurs bine, iar domnul doctor, asistentele, infirmierele, toți angajații l-au impresionat.
Cum să-i mulțumesc?
„Nici măcar nu am încercat să-i dau ceva, m-am gândit că l-aș supăra pe domnul doctor. L-am întrebat: Cum pot să ajut spitalul? Domnul doctor mi-a spus despre Spitalul care se construiește și că Secția de Neurochirurgie va fi printre primele care vor fi mutate acolo.” – Daniel
Maria a căutat pe Internet mai multe informații despre noul Spital. Împreună s-au gândit să facă o donație de 10.000 lei, să ajute alți copii care vor avea nevoie de condiții bune de tratament, dar și cadrele medicale care și-au dat interesul să poată să își facă meseria, având toate condițiile necesare.
„Încă e mic și nu înțelege, nu știu cum o să-i spun prin ce a trecut. Nu vreau să simtă nimeni ce am simțit noi, să aibă nevoie să ajungă la spital, dar uneori e nevoie și atunci e bine să existe condiții bune. Dacă statul nu face, atunci noi putem să facem fapte bune și să donăm. Suma pe care am donat-o nu poate să acopere decât o mică parte din ce e necesar într-un spital, dar cei cu putere financiară, chiar dacă nu au ajuns la spital, să se gândească la cei care au nevoie și să doneze.” – Daniel
Eduard este bine acum, acasă, dar povestea lui abia începe. Din fericire, nu are o tumoră agresivă. Când va veni la control, la o lună de la intervenția chirurgicală, echipa de la Secția de Neurochirurgie va continua să facă teste pentru a vedea dacă este o tumoră benignă.
Fotografie din arhiva personală
Cât despre donație…
„Un gest foarte frumos. Ne bucurăm că am ajutat și că a fost mulțumit de cum l-a tratat echipa noastră. Le spunem pacienților despre Spital și îi îndemnăm să doneze către Dăruiește Viață. – dr. Târnoveanu
Daniel, îți mulțumim. Gestul tău este un exemplu de recunoștință care se deosebește de multe altele. Donația ta înseamnă o speranță pentru copiii bolnavi care vor fi tratați în acest Spital. #ContinuămÎmpreună