Evoluția #NoiFacemUnSpital - cum am ajuns să construim Primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă

Evoluția #NoiFacemUnSpital - cum am ajuns să construim Primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă

6 noi 2020 | 7 min
General

La început am vrut să dăm o șansă în plus copiilor de pe secția de onco-pediatrie a Spitalului Marie Curie. Astăzi construim primul campus medical la standarde Vestice, un proiect complex care va cuprinde, în final, două clădiri ridicate de la zero și actuala clădire a Spitalului Marie Curie renovată.

Proiectul #NoiFacemUnSpital a devenit cea mai mare inițiativă de implicare civică din România, susținută de peste 350.000 de donatori persoane fizice și peste 4.000 de companii, planurile au fost extinse de două ori, iar proiectul s-a transformat într-un proiect de țară - un exemplu că în România lui nu-se-poate se poate construi un Spital de copii la standardele Vestice și că acest Spital poate fi un reper de calitate, eficiență și costuri pentru orice construcție viitoare din domeniul medical.

 

Cum a ajuns #NoiFacemUnSpital de la ideea de modernizare a unei secții de onco-pediatrie la proiectul etalon de astăzi?

 

Începuturile

În 2015, după mai multe proiecte de modernizare și renovare secții de oncologie adulți și copii, decidem să aducem la standardele acestui secol secția de onco-pediatrie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Marie S. Curie din București (fostul Budimex). Un spital construit în anii '70, cu o infrastructură și circuite care nu se modificaseră foarte mult de atunci. Pe secția de oncologie pediatrică, 30 de copii și 30 de mămici împart două toalete și un duș la capătul unui hol îngust, iar, în saloane, mămicile sunt nevoite să doarmă pe un scaun lângă patul copiilor lor și să-și depoziteze bunurile în pungi, sub pat.

Obiectivul nostru era să recompartimentăm întreaga secție, să adăugăm grup sanitar propriu în fiecare salon, să reducem numărul de persoane care trebuiau să împartă un salon și să modernizăm la nivel de design, mobilier și echipamente. Infrastructura veche a Spitalului Marie Curie nu ne-a permis, însă, acest lucru. După numeroase discuții cu arhitecta proiectului, Raluca Șoaita, singura soluție viabilă pe care am găsit-o a fost construcția unei noi clădiri.

 

Construim o secție de onco-pediatrie de 3 etaje

La acel moment, estimările spuneau că, în România, aproximativ 500 de copii se îmbolnăvesc anual de cancer și aproximativ 50% dintre aceștia supraviețuiesc, în timp ce în țările Vestice procentul se ridică la 80-90%. Statisticile nu s-au schimbat foarte mult de atunci, mai ales că autoritățile nu au dezvoltat un Registru al bolnavilor de cancer care să asigure o monitorizare corectă a acestei boli. Unul dintre motivele pentru care 1 din 2 copii pierdea lupta cu cancerul, pe lânga lipsa medicamentelor și condițiile improprii din spitale (igienă, spații adecvate etc.), era lipsa accesului la radioterapie pentru copiii mai mici de 12 ani. Peste 60% dintre bolnavii de cancer au nevoie de radioterapie pe parcursul tratamentului, iar copiii din România îl pot face doar în centrele de adulți, unde nu există posibilitatea de anestezie. Prin urmare, copiii care nu pot sta nemișcați pe parcursul procedurii nu primesc acest tratament.

În 2016 am creat planul pentru o nouă secție de onco-pediatrie și radioterapie pentru copii. Era o clădire de trei etaje, pe care urma să o ridicăm în curtea Spitalului Marie Curie și care să dea o șansă în plus tuturor copiilor bolnavi de cancer care ajungeau la acest spital. Tot atunci, intre noi a apărut, mai în glumă, mai în serios, ideea #NoiFacemUnSpital - ne părea și nouă o idee nebunească și mult prea curajoasă, la care doar visam. Nu credeam că atât de mulți oameni vor ajunge să împărtășească acest vis cu noi. Cu toate acestea, am îndrăznit să visăm și am solicitat autorizație de construcție pentru maximum de niveluri posibile.

 

Primul beton pe Șantier și extinderea proiectului la 9 niveluri

În 2017 am început să pregătim terenul din curtea Spitalului Marie Curie, iar în iunie 2018 am turnat primul beton pe Șantier. Începeam construcția secției de onco-pediatrie și radioterapie copii.

Pe măsură ce lucrările înaintau tot mai mulți oameni au început să se alăture visului nostru și să pună cărămizi la acest proiect. În paralel, din discuțiile cu echipa medicală a Spitalului Marie Curie, am descoperit cât de multe nevoi existau nu numai pe secția de onco-pediatrie, ci și pe alte secții. Așa că, în 2019, decidem să extindem proiectul de la 3 etaje la 9 niveluri și spunem răspicat #NoiFacemUnSpital. Un Spital de 12.000mp, cu 187 de paturi, care va găzdui: Primul Compartiment de Radioterapie Pediatrică din România, secțiile de oncologie pediatrică, hemato-oncologie cu 5 camere sterile, chirurgie, neurochirurgie, bloc operator și ATI. Un Spital al premierelor pentru România.

La un an de la turnarea primului beton pe Șantier, finalizăm ridicarea clădirii, iar în 2020 continuăm cu instalațiile, interioare & exterioare și dotarea Spital.

 

mRrrHAxrcikMZtQ7n.avif

Faza I a inițiativei #NoiFacemUnSpital

 

Extindem proiectul cu a doua clădire

În 2020 inițiativa este susținută de peste 350.000 de oameni și peste 4.000 de companii care au curajul să spună #NoiFacemUnSpital. Progresul proiectului este vizibil, pe Șantier se lucrează continuu, iar estimările de timp ne spun că la final de 2021 primii pacienți se vor trata aici.

Nevoile Spitalului Marie Curie rămân în continuare foarte mari. Fiind unul dintre cele mai mari spitale de copii din țară, Marie Curie tratează anual peste 20.000 de copii, iar prima clădire pe care o ridicăm va oferi standarde ca în marile centre europene de tratament unui număr limitat de secții. Ce se va întâmpla cu ceilalți copii care ajung să se trateze la Marie Curie, într-o infrastructură veche de 40 de ani?

Astfel că, în 2020, îndrăznim să mai visăm încă o dată, așa cum am făcut la început - decidem să adăugăm o a doua clădire inițiativei #NoiFacemUnSpital și să construim Primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă. Intrăm astfel în a doua fază a proiectului, în care lucrăm în paralel la finalizarea primei clădiri și la master planul pentru cea de-a doua. Estimăm că în 2025 și a doua clădire va fi funcțională, iar, în vechea clădire a Spitalului Marie Curie ne propunem să asigurăm spații de cazare pentru părinți, spații de învățare, cantină etc.

 

ckX29qu8QauFSEpYD.avif

Faza a II a inițiativei #NoiFacemUnSpital

 

Proiect pe termen lung

Odată cu planul de extindere cu a doua clădire, lansăm și o nouă campanie de strângere de fonduri în care recrutăm luptători și investitori, alături de Copiii-Veterani, cei care luptă sau au luptat cu boli grave. Iar #NoiFacemUnSpital devine mai mult decât un proiect de construcție a unei clădiri - este visul a câtorva sute de mii de oameni și totodată un proiect de țară. Un proiect pe termen lung, care presupune schimbarea felului în care este abordată construcția spitalelor - de la soluții eficiente, la accent pe pregătirea continuă a personalului, de la circuite moderne, la folosirea tehnologiei pentru simplificarea muncii zilnice, de la colaborări cu centre renumite internațional, la transformarea lui într-un centru de referință pentru Europa Centrală și de Est. Inițiativa #NoiFacemUnSpital va crea în România primul campus medical așa cum vedem în țările vestice evoluate. Un loc care să asigure tratament multidisciplinar tuturor copiilor care se internează aici, indiferent de patologie, condiții de de îngrijire de secolul XXI, cele mai noi tehnologii pentru tratarea pacienților și confort pentru părinți că se face tot ceea ce este omenește posibil pentru copiii lor.

Vezi ambele faze ale proiectului aici.

Mulțumim pentru încredere și pentru că împărtășiți acest vis cu noi.


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni
Radio