Fascinația oamenilor de a fi împreună
350.000 de oameni au construit un Spital pentru copiii cu boli grave. Alți 2000 au promis că vor construi, alături de #Noi, primul Campus Medical Pediatric din România pentru toți copiii, indiferent de afecțiune.
Un om are puterea de a se schimba, dar mai mulți oameni, împreună, pot aduce schimbarea pentru toți ceilalți.
Pe 2 decembrie, pe scena Sălii Palatului din București, cei mai îndrăgiți artiști ai momentului au cântat colinde. Pentru spectatori, oameni mari și mici, care au venit să se bucure împreună de atmosfera sărbătorilor de iarnă, dar și pentru alți copii care nu au fost în public, dar care și-au făcut promisiunile înainte să înceapă spectacolul Magic Christmas Show.
În timp ce își căutau locurile în sală, oamenii auzeau promisiuni rostite de copii: că vor sta mai puțin pe telefoane, că vor învăța mai bine, că nu se vor mai certa cu colegii de clasă. Acestea sunt promisiuni firești pentru cei mici, dar cele care s-au rostit pe ecran erau promisiunile pe care copiii internați și le-au făcut în noul Spital pe care l-am construit la Marie Curie. Aceste promisiuni vor putea fi respectate abia după ce micii pacienți vor termina tratamentele, analizele și perfuziile.
Magic Christmas Show a fost un eveniment organizat de Kimaro Entertainment în parteneriat cu Magic Fm, în beneficiul Dăruiește Viață. S-au strâns aproximativ 80.000 de euro care vor fi folosiți la construcția primului Campus Medical Pediatric pe care l-am promis, în continuarea inițiativei #NoiFacemUnSpital. În Spitalul promis și făcut, copiii sunt tratați în cele mai bune condiții și tot pentru ei organizăm activități care să îi ajute să uite, măcar pentru o vreme, că sunt internați. Așa e când asculți povești, te joci, creezi sau vin spectacolele la tine, mai uiți.
Poate și publicul de la Sala Palatului a ales să uite pentru o seară de griji și neliniști și să se bucure de colinde. Camelia Pintilie, gazda evenimentului, a invitat rând pe rând artiștii pe scenă. Cor cu Dor a încălzit atmosfera cu primele colinde, acompaniați de Big Band-ul Radio România, dirijat de Simona Strungaru. Orchestra a rămas pe scenă alături de fiecare artist, pe tot parcursul evenimentului.
Liana Stanciu a vorbit despre proiectele pe care Dăruiește Viață a reușit să le realizeze, despre cât de norocoși suntem, cei care ne putem bucura de un spectacol într-o seară de luni și cât de des uităm să fim recunoscători pentru asta. A purtat cerceii făcuți special pentru Dăruiește Viață, care încă se mai găsesc pe Raftul cu Fericire, care s-au asortat perfect cu rochia lungă, roșie, festivă.
Au cântat apoi Misha Miller, Rareș și Jo, după care Paula Herlo, omul care a crezut în noi și ne-a fost alături încă din primul moment, a povestit despre începuturi, când s-a născut promisiunea de a construi un Spital în care copiii bolnavi de cancer să fie tratați în cele mai bune condiții. Despre cum acest proiect a crescut de la hai să facem toalete în fiecare salon la oncologie, la hai să facem un corp de 3 etaje în care să mutăm oncologia pediatrică, la hai să facem un Spital. Promis și făcut. #Noi am făcut un Spital cu 9 niveluri în care cancerul este tratat multidisciplinar. Include bloc operator, secții de terapie intensivă, chirurgie, neurochirurgie.
Paula a fost întreruptă de aplauze. Poate erau spectatorii care au contribuit la acest proiect care a unit societatea civilă din România, sau poate erau cei care aplaudau promisiunea unui Campus Medical Pediatric pentru toți copiii.
„Acolo unde statul eșuează, oamenii se așează alături, oamenii salvează oameni, noi toți salvăm copiii României”, a mai spus Paula și a redat scena artiștilor care au adus magia colindelor: Raluka, apoi Andrei Bănuță, care a cântat despre o galbenă gutuie. Un colind dulce-amărui, pe care oamenii din public l-au fredonat alături de solist.
A urmat apoi Alex Dima care, emoționat, și-a notat în palmă mesajul principal al serii: 8835. Acesta este numărul la care oamenii au fost îndemnați să trimită un SMS cu textul PROMIT, pentru a construi, împreună, Campusul Medical Pediatric de care avem atâta nevoie. Copiii bolnavi au nevoie, dar și noi, întreaga țară, pentru că, alături de îngrijirea medicală la cele mai înalte standarde și activitățile pe care le organizăm pentru copii, proiectele pe care le facem împreună aduc speranță și pentru oamenii care nu luptă cu boala: speranța că și la noi se poate, că avem puterea de a ne uni pentru a construi o țară așa cum ne dorim.
Din 2015 și până astăzi s-au adunat din SMS-uri de 2 sau 4 euro peste 25 de milioane, aproximativ jumătate din valoarea Spitalului pentru copii pe care l-am construit împreună la Marie Curie. Acestea nu sunt donații, sunt speranțe într-un viitor normal, sunt tot atâtea promisiuni.
Sore a urcat pe scenă și a readus muzica în inimile oamenilor, urmată de Feli, cu care a cântat în duet. Feli a cântat un colind compus de ea, acompaniată de Corul Maestra, iar vocile copiilor ne-au amintit de ce merită să continuăm împreună: pentru ei toți, indiferent dacă luptă sau nu cu nedreptatea unei boli. Ascunsă printre micii cântăreți, Feli a vorbit cu căldură publicului: „Moș Crăciun ești și tu și toți cei care ați cumpărat bilete pentru seara asta, pentru că banii vor fi donați către Dăruiește Viață. Moș Crăciun nu aduce spitale, dar fără ele, copiii nu ar avea șanse în plus la viață, ca să se bucure de cadourile pe care și le doresc.”
Sabina Bălăoi avea 11 ani când a fost diagnosticată cu cancer osos. A petrecut 11 luni în vechiul spital de la Marie Curie, în condiții greu de imaginat, fără niciun pic de intimitate, cu baia pe hol, unde aștepta la coadă, alături de toți copiii internați la oncologie și părinții lor. Alex Dima a transmis din vechiul spital o știre prin care anunța inițiativa #NoiFacemUnSpital, proiectul care a unit peste 350.000 de donatori și peste 8.000 de sponsori care au construit împreună un Spital ca afară. Sabina a fost printre cazurile prezentate în știre.
Sabina la 11 ani cânta O, ce veste minunată și povestea, din salon, că visează să cânte pe o scenă mare. Sabina la 20 de ani a urcat pe scena Sălii Palatului din București și a cântat în fața a 2000 de spectatori. Oamenii au întrerupt-o după primul refren. Cu aplauze.
Sabina este acum studentă la Facultatea de Sociologie. A rămas pasionată de muzică, deși nu mai este prioritatea ei principală și, înainte de a interpreta Silent Night, s-a scuzat că nu a mai cântat de 3 ani. Nimeni nu și-ar fi dat seama. N-ai fi putut să o deosebești pe Sabina de ceilalți artiști cu care a împărțit scena: voce impecabilă, emoție, rochie roșie din catifea, pantofi cu toc înalt.
Sabina a avut șanse la viață pentru că, în urma materialului difuzat la televizor, părinții ei au reușit să adune bani pentru operație în Italia. Acesta este primul gând atunci când te lovești de sistemul medical din România: să te tratezi afară, însă, așa cum Sabina este dovada că uneori se întâmplă minuni, și noi avem încredere că împreună putem construi un Campus Medical Pediatric, în care să oferim copiilor condiții ca afară.
După Sabina a urmat Ami, care a pus ritmul alături de magie cu un Feliz navidad care a mai risipit din emoții, urmată de Elena Gheorghe, care purta o rochie albastră, cu două funde supradimensionate, ca un frumos cadou de Crăciun, așa cum a fost și muzica ei.
Liana Stanciu a revenit pe scenă pentru a anunța suma care va merge către Campusul Medical Pediatric pe care am promis că îl construim împreună: aproximativ 80.000 de euro. I s-au alăturat Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Dăruiește Viață, care au mulțumit publicului din sală, acum parte din #Noi și din inițiativele prin care dăm puterea de a construi societății civile din România.
Seara se apropie de sfârșit, oamenii au schimbat încruntarea dată de frigul de-afară și traficul din oraș pe zâmbetul bucuriei de a fi ascultat cele mai frumoase colinde alături de cei dragi, cei buni, cei mulți. Cu un astfel de public, Irina Rimes a continuat cu un moment rupt parcă dintr-un basm. În fața scenei, copiii ridicați de pe scaune o ascultau fascinați. Mulți dintre ei filmau ceea ce avea să devină cu siguranță principalul subiect a doua zi la școală, în pauză.
Oamenii au avut dintotdeauna o fascinație pentru scenă, pentru puterea pe care o are un artist atunci când stă în fața unui public numeros. Momentul care a urmat ne-a confirmat că a visa este permis la orice vârstă și că visele cele mai îndrăznețe pot deveni realitate în moduri la care nici nu gândești.
Irina Rimes a ieșit de pe scenă în aplauzele unui public fermecat, Big Bandul Radio România a amuțit sub bagheta conspirativă a Simonei Strungaru și Sala Palatului a rămas pentru câteva secunde într-o liniște deplină. Pe ecran a apărut un om cu un microfon. Cânta în centrul vechi din București, când un bărbat s-a apropiat și a lăsat o bancnotă în cutia în care strângea și el donații pentru a trăi, pe stradă.
„Dumneata nu ești Chirilă?” a întrebat omul, după ce bărbatul l-a invitat să cânte împreună în două săptămâni. Ba da, era chiar Tudor Chirilă, cel care i-a promis domnului Vasile Grăjdan că vor cânta împreună la Sala Palatului, în fața a peste 2000 de spectatori.
Sala Palatului este o sală de concerte spectaculoasă, dar are nevoie de renovare, ca multe alte clădiri peste care timpul trece nemilos. Sentimentul unui spațiu generos, care altădată era un punct de reper pentru viața culturală a capitalei a rămas valabil, dar asta numai datorită publicului, a oamenilor care vin să vadă artiștii preferați și nu le pasă de catifea roasă a fotoliilor, de lemnul care scârțâie, de băile în care miroase a clor.
Scena și-a păstrat fascinația, iar publicul l-a primit pe domnul Vasile Grăjdan ca pe un adevărat artist. Îmbrăcat la patru ace, festiv, ca toți ceilalți care au cântat înaintea sa, cântărețul de stradă a ținut un discurs în care i-a mulțumit lui Tudor pentru șansa pe care i-a dat-o, să cânte în fața unui astfel de public. What a wonderful world a cântat, și cu siguranță așa se vedea de pe scenă priveliștea a sute de oameni care au venit să asculte colinde și să facă lumea un pic mai bună. „Cânt sub cerul liber”, a mărturisit Vasile Grăjdan, „dar și acolo sunt fericit.”
Tudor Chirilă i s-a alăturat și împreună au cântat Imagine, un alt refren despre puterea pe care o au oamenii împreună. Spectacolul s-a încheiat cu Post-iubire, piesa Vama interpretată de Tudor Chirilă alături de chitaristul Eugen Caminschi și Big Band-ul Radio România.
Orchestra a rămas pe scenă pentru încă două piese, apoi oamenii au plecat, rând pe rând, după peste două ore de magie, care sperăm că le-a dat putere să spere, să promită și să se țină de cuvânt.
Autor: Simona Sava
Credit foto: Banu Ștefan