Jurnal de parteneriat: O nouă vizită, o nouă cale deschisă

Jurnal de parteneriat: O nouă vizită, o nouă cale deschisă

Am început să construim un spital cu gândul la copiii cu diagnostic oncologic care nu beneficiau de condiții decente de tratament în secția veche a Spitalului Marie Curie. Și care erau, de multe ori, plimbați între spitale pentru diferite proceduri. Am vrut să creăm în noul Spital infrastructura necesară pentru a le oferi acestor copii accesul la tratament multidisciplinar într-un singur loc. Proiectul s-a extins și cu alte secții (chirurgie, neurochirurgie, ATI etc.), dar grija noastră a rămas constantă. Acum, prin parteneriatul strategic pe care l-am facilitat între Spitalul Marie Curie și Princess Máxima Centrum, sprijinim echipa de oncologie a Spitalului Marie Curie pentru dezvoltarea centrului de transplant de celule stem.

BST06523.jpg

Posibilități noi de tratament la Marie Curie, în viitorul apropiat

Atunci când un copil are o formă agresivă de cancer, uneori este nevoie să i se administreze medicamente puternice, sub formă de chimioterapie. Aceste medicamente îi pot deteriora celulele stem din măduva osoasă, afectând imunitatea pacientului. Pentru a preveni această situație, medicii au opțiunea de a efectua o procedură prin care recoltează celule stem de la copil înaintea tratamentului, le congelează și i le administrează apoi la loc, pentru o refacere mai rapidă.

În limbaj medical, acest proces se numește transplant autolog de celule stem și este una dintre procedurile pe care le vor putea oferi în viitor medicii de la Spitalul Marie Curie. Pentru a-i ajuta în pregătirea și organizarea acesteia, la începutul lunii octombrie 2024, Dăruiește Viață a facilitat vizita la Spital a doctorului Marc Bierings de la Centrul Medical Prinses Máxima, din Utrecht, unul dintre medicii care au „adus” transplantul de celule stem în Țările de Jos.

BST06365.jpg

Dr. Marc Bierings: „Construiește-ți întâi bazele și apoi fă primul pas. Însă nu face pași prea mari de la început, deoarece riști să cazi.”

În 1995, autoritățile olandeze căutau pe cineva cu care să înceapă programul național de transplant de celule stem. L-au găsit în persoana tânărului pediatru Marc Bierings, pe care l-au trimis la studii întâi în Germania și apoi în Franța. Întors în țară, el a inițiat programul de transplant împreună cu alt coleg. Au început de la numai 2 cazuri pe an și au ajuns la mai mult de 100, iar în prezent se ocupă de toate transplanturile din motive oncologice din țară.

A făcut parte din nucleul de medici care au fondat Centrul Prinses Máxima, astfel că a avut ocazia să fie acolo pe tot parcursul dezvoltării acestuia, până la transformarea în cea mai mare clinică de oncologie pediatrică din Europa. Iată ce l-a învățat această experiență: „Când ești în mijlocul unei schimbări, nu e bine să faci lucruri extrem de complicate. Construiește-ți întâi bazele și apoi fă primul pas: în cazul nostru, transplantul autolog. Însă nu face pași prea mari de la început, deoarece riști să cazi.”

Însă chiar și cu numărul mare de cazuri de care se ocupă la Utrecht, Dr. Bierings subliniază importanța colaborării, atât în cadrul spitalului, cât și cu alte clinici mari. „Avem o ședință lunară cu un grup de medici din toată Europa, în care discutăm câte două cazuri extrem de dificile. De fiecare dată, o altă echipă prezintă cazul unui pacient cu care efectiv nu știe ce să facă. Din asta învățăm. Apoi, e foarte important să ne consolidăm echipa. Urmăm reguli stricte, iar dacă avem un caz dificil discutăm despre el cu toții și, la final, medicul curant decide, luând în calcul ideile colegilor săi.”

BST06409.jpg

Secretul dezvoltării unei clinici de renume: „Trebuie să mergi mereu înainte.”

În ce privește colaborarea cu medicii din România, speră ca prezența lui aici să fie de folos. „Cred că îi putem ajuta. Este departamentul lor, dar putem gândi alături de ei și îi putem susține. Apoi, depinde de ambiția lor; dacă vor să creeze aici cel mai mare centru de transplant din România, cred că se poate. De ce nu? Tot ce trebuie să înțeleagă este că trebuie să mergi mereu înainte.”

Venirea la Spitalul Marie Curie l-a ajutat să înțeleagă unde se află în prezent echipa de hemato-oncologie a spitalului și de ce fel de sprijin are nevoie. Acum este important ca medicii tineri să beneficieze de specializare în domeniul transplantului și să ia contact cu modul în care este organizat acesta în alte clinici din Europa. Aici intervenim noi, Dăruiește Viață. Cu sprijinul vostru și al sponsorilor noștri, susținem dezvoltarea medicilor și a asistentelor medicale și oferim oportunități de colaborare cu clinici cu experiență, în beneficiul pacienților care se tratează în noul Spital.


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni