Jurnal de parteneriat | Pregătirile
Un Spital înseamnă, în primul rând, oameni. Pacienți, părinți, vizitatori, dar și specialiști din domeniul medical. Aceștia din urmă sunt cei care îl fac să funcționeze, care îi dau viață. Iar pentru ca ei să fie în cea mai bună formă profesională posibilă, am încheiat un parteneriat cu Centrul Prinses Máxima din Țările de Jos. Prin intermediul său, medicii de la Spitalul Marie Curie vor putea beneficia de cele mai bune oportunități de training la nivel european și de posibilitatea de a participa la tumor boarduri internaționale, alături de alți medici cu experiență în tratarea copilului bolnav de cancer.
(Prof. Dr. Rob Pieters, în sala de ședințe a noii secții de Oncologie)
În cadrul acestui parteneriat, organizăm stagii de observație pentru medicii din România la Utrecht, precum și vizite de lucru, unde specialiștii olandezi vin la Marie Curie. În luna februarie am beneficiat de o astfel de vizită, în care Centrul Prinses Máxima a fost reprezentat de Prof. Dr. Rob Pieters (directorul medical al Centrului), dr. Martine van Grotel (oncolog pediatru) și Renske Karens-van Vliet (asistentă specializată în oncologie).
Aceștia au petrecut mai multe zile alături de echipa română de oncologie, căutând modalități de optimizare a funcționării secției și studiind viitoarele posibilități de training pentru tinerii medici. În plus, au verificat sălile din noul Spital, asigurându-se că totul este pregătit pentru mutarea pacienților.
(Imagine din timpul ședințelor de lucru cu cele două echipe)
Iată ce ne-a relatat Renske:
În cursul vizitei mele recente la Spitalul de Copii Marie Curie, principalul meu obiectiv a fost pregătirea pentru relocarea departamentului de oncologie. Am verificat cu atenție toate sălile, asigurându-ne că totul este operațional, de la dispozitivele pentru oxigen până la piesele de mobilier. Împreună cu asistentele, am organizat dulapurile de consumabile și cărucioarele cu medicamente, creând structuri eficiente și comode.
În plus, am discutat mai multe moduri de a optimiza programul zilnic și de a îmbunătăți colaborarea dintre medici și asistente. Le-am prezentat un nou mod de împărțire a sarcinilor, care poate spori satisfacția profesională a tuturor, ajutându-i să-și asume responsabilitatea pentru munca lor.
(Echipa de medici a secției de Oncologie de la Marie Curie)
Pentru a vedea și „reversul monedei”, am întrebat-o și pe dr. Diana Derewicz, de la Spitalul Marie Curie, cu ce impresie a rămas în urma celei mai recente săptămâni de colaborare cu cei de la Centrul Prinses Máxima.
„Dincolo de o vizită în care să lămurim aspecte organizatorice, am simțit că deja ne cunosc îndeajuns de bine încât să își particularizeze toate răspunsurile în funcție de realitatea noastră cotidiană, cea de aici din România, și nu cea din Olanda. Am simțit din partea membrilor delegației din Olanda că își doresc cu adevărat să reușim și a contat enorm să știm că nu suntem singuri în acest demers.”
Astfel de interacțiuni sunt cele care modelează atât oameni, cât și comportamente. Asta ne dorim și noi: ca personalul medical să aibă ocazia de a cunoaște profesioniști din alte țări, pentru ca împreună să putem crea un mediu de vindecare potrivit pentru copiii care vor fi tratați la Marie Curie.
Din acest motiv, le rămânem alături, oferind susținere pe partea de training și de implementare a procedurilor noi studiate. Continuăm să finanțăm vizitele de studii și de colaborare, precum și stagiile medicilor români în alte țări. Rămâi și tu alături de noi. Donează!
Credit foto: Banu Ștefan
Articol pregătit de Raluca Chifu