Laura Ștefănescu – primele cuvinte

Laura Ștefănescu – primele cuvinte

30 oct 2024 | 3 min
Jurnal de Fellowship

Inițiativa #NoiFacemUnSpital nu s-a încheiat odată cu aprinderea luminilor, nici cu mutarea primilor pacienți. Noul Spital pe care l-am construit la Marie Curie este centrat pe om: pe micul pacient, pentru care organizăm activități care să îl ajute să uite că e internat, pe părinții care sunt alături de copiii lor zi și noapte, pe cadrele medicale, pentru care facilităm programe de pregătire în străinătate, pentru că ne place să învățăm de la cei mai buni. Jurnal de fellowship este o serie de povești care prezintă experiența cadrelor medicale de la Marie Curie alături de partenerii noștri.

Laura Ștefănescu, medic oncolog pediatru, a început un stagiu de pregătire de 6 luni în cel mai mare centru de oncologie pediatrică din Europa, Centrul Prinses Maxima din Utrecht, Olanda, cu care Spitalul Marie Curie a semnat un parteneriat.

20241024_091226.jpg

„Viața mea s-a schimbat mult în ultimele luni. În bine. De la 1 iulie am început o aventură provocatoare, plină de surprize și lecții. Dar numai așa putem evolua și trata cât mai bine micii noștri pacienți bolnavi de cancer” a povestit Laura despre începutul primei ei experiențe la Prinses Maxima, în Olanda. Cunoscuse deja câțiva membri ai echipei: Dr.Rob Pieters, fondatorul centrului și mentorul Laurei și asistentele Renske Karens - van Vliet și Linda Smits, care vin regulat în noul Spital de la Marie Curie pentru vizite de lucru destinate schimbului de experiență și dobândirii de bune practici în tratamentul multidisciplinar al cancerului pediatric.

IMG-20241019-WA0009.jpg

„ Am început cu 3 săptămâni intensive de limba olandeză. Ca să pot înțelege cât mai mult din ce avea să se întâmple ulterior, să pot vorbi cu colegii, cu părinții și mai ales cu pacienții.  Să poți spune o vorbă bună unui părinte care nu mai vede nicio speranță, face uneori mai mult decat orice medicament”, a adăugat Laura.
 

„Timpul a trecut ca vântul și pe 22 iulie am intrat pentru prima oară în cel mai frumos, prietenos și deschis spital pentru copii cu boli oncologice. Este un spital enorm, cu foarte mult personal medical dedicat, cu mulți oameni care fac cercetare în domeniul oncologiei pediatrice. Au, din păcate, aproximativ 500 de cazuri noi pe an.

Ce este spectaculos? Faptul că au reușit să renunțe la orgoliile personale și să unească cele 7 centre care existau înainte în Olanda, într-unul singur: Centrul Prinses Maxima.

Astfel, cei mai buni medici lucrează într-un singur loc. Cancerul la copil e o boală rară, iar în medicină, ca să poți fi cât mai bun, ai nevoie de experiență. Dacă tratezi un tip de boală o singură dată pe an, nu ai cum să fii bun. Olandezii au înteles asta și astfel a apărut ideea înființării acestui centru deosebit.” 
IMG-20241019-WA0010.jpg
Îi mulțumim Laurei pentru gânduri și așteptăm cu nerăbdare următoarele pagini din Jurnalul ei de fellowship.

Învățăm mereu, pentru că numai așa putem oferi, împreună, cele mai bune condiții de tratament copiilor din România. Ne dorim ca viitorul Campus Medical Pediatric, pe care îl construim în completarea noului Spital de la Marie Curie, să devină un centru de referință pentru tratamentul multidisciplinar.

Avem nevoie de sprijinul tău pentru a ne continua proiectele, pentru a facilita fellowshipuri, pentru a construi un Campus Medical Pediatric în care toți copiii din România să fie tratați într-un Spital ca afară. Pentru că și la noi se poate.

 


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni