Manel Garcia Canela: „Găsirea rapidă și ușoară a unei destinații în spital este esențială”
Prima senzație în spitalele din România este că te simți pierdut. Pe unde o iei? Unde trebuie să ajungi? Ce înseamnă toate denumirile complicate? Pentru #NoiFacemUnSpital, lucrăm cu o echipă de specialiști din Spania. Vrem să creăm un sistem de orientare care să-l ajute pe pacient să găsească ușor calea.
„Am văzut un proiect făcut cu multă dragoste și în care s-a încercat să se ofere tot ce este mai bun. E foarte interesant să vezi cât de departe s-a ajuns mulțumită generozității oamenilor.” – Manel Garcia Canela, CEO Signes
Am stat de vorbă cu Manel ca să aflăm ce înseamnă wayfinding pe înțelesul tuturor, cum este conceptul diferit într-un spital de copii și ce îl pasionează cel mai mult la munca lui.
Cum i-ai explica unui copil de 5 ani ce faci?
Când cineva trebuie să meargă printr-un spațiu sau o clădire pe care nu o cunoaște, este nesigur și riscă să se rătăcească. În wayfinding, încercăm să găsim soluții pentru ca acest lucru să nu se întâmple și moduri simple, intuitive și sigure ca oamenii să-și găsească destinația. Ne dorim ca, atunci când merg printr-un spațiu, oamenii să se simtă bineveniți și să aibă senzația că mediul este prietenos și proiectat să-i ajute.
De ce este important conceptul de wayfinding într-un spital?
Oamenii dintr-un spital pot fi oricine, de la persoane de nivel socio-cultural ridicat la oameni cu dificultăți de înțelegere și este normal ca ei să vină la spital într-o situație emoțională de tensiune, angoasă sau durere. Pentru a ameliora cât mai mult această situație stresantă, este esențial să facem experiența pacientului cât mai confortabilă. Găsirea rapidă și ușoară a unei destinații în spital este esențială pentru a îmbunătăți această experiență.
Copii nu sunt de obicei singuri într-un spital (poate că sunt însoțiți de un părinte, un medic sau o asistentă). Dacă ar fi singuri, ar reuși să-și găsească drumul? Cum i-ar ajuta semnele?
Designul semnelor trebuie să fie simplu, proiectat pentru genul de utilizator al fiecărui spațiu; în acest spital, copiii sunt o parte importantă a utilizatorilor, așa că designul și strategia trebuie să fie proiectate și pentru ei. Noua clădire a spitalului are mai multe spații pentru timpul liber, care vor fi esențiale pentru a face zilele petrecute de copii în spital mai ușor de suportat. Semnele îi vor ajuta să ajungă din saloane în locurile unde se pot juca și pot împărtăși momente plăcute cu părinții sau cu alți copii internați.
Cum a fost când ai vizitat Spitalul, construit exclusiv din donații și sponsorizări? Ai mai lucrat la vreun proiect asemănător?
Îmi place la nebunie să vizitez șantierele. Încerc să mă pun în locul oamenilor care vizitează și lucrează în aceste spații, iar Spitalul mi-a amintit că acest fel de proiect se face cu inima. Am reușit să-l vizitez împreună cu o echipă de oameni diverși – arhitecți, doctori, manageri, designeri – plini de pasiune și de entuziasm. Am văzut un proiect făcut cu multă dragoste și în care s-a încercat să se ofere tot ce este mai bun. E foarte interesant să vezi cât de departe s-a ajuns mulțumită generozității oamenilor.
Ce îți place mai mult la munca ta?
Există multe lucruri care mă motivează la munca mea. Sunt pasionat de design și acest lucru face automat parte din ceea ce facem. Luăm fiecare proiect ca pe o nouă provocare, de la zero, dar avem posibilitatea să lucrăm la proiecte extraordinare, cu echipe grozave, prestigioase din punct de vedere profesional și cu oameni minunați din punct de vedere personal. Momentul meu preferat este, poate, la începutul fiecărui proiect, când studiem spațiile și trebuie să găsim provocările cărora să le răspundem. Atunci începe partea dificilă, în care căutăm soluția ideală. Sunt zile de reflecție, în care gândim și schițăm idei, după care renunțăm la majoritatea lor și avem un moment în care vedem clar soluția. Din punctul acela, trebuie să lucrăm la dezvoltarea soluției și la proiectarea ei așa încât să poată fi implementată. Dar cel mai mult îmi place clipa în care găsim soluția.
Cum te-ar descrie colegii? Dar prietenii?
Cred că colegii ar spune că sunt pasionat de muncă și caut permanent îmbunătățiri și inovații. Îmi place să regândesc mereu ceea ce fac și să mă gândesc dacă există o soluție mai bună sau un mod mai bun de a rezolva problemele. Sunt obișnuit să privesc lucrurile din puncte de vedere diferite, ca să decid care ar fi cel mai potrivit. Prietenii m-ar defini probabil ca pe un om calm, amabil și conciliator. Îmi place mai mult să ascult decât să vorbesc, cu excepția cazului în care vorbim despre wayfinding. Aici aș putea vorbi ore întregi.
Mai multe despre Manel Garcia Canela
Manel Garcia Canela vine din domeniul ingineriei industriale. A învățat să proiecteze piese mecanice, dar întotdeauna a fost atras de design. Profesional vorbind, a început de jos, de la ateliere de publicitate și comunicare în aer liber în care făcea lucrurile manual, prin metode artizanale. A parcurs toate departamentele și posturile, dobândind multă experiență în domeniul industrial și apoi în ce privește conceptualizarea și designul. În prezent, cu peste 30 de ani de experiență, a acumulat multe cunoștințe din toate disciplinele care au legătură cu conceptul de wayfinding.
Împreună, #NoiFacemUnSpital. Alături de cei mai buni #specialiști. Poți pune și tu cărămida ta la Spitalul de Copii care va schimba modul în care se oferă îngrijire medicală în România.
Credit foto: Bogdan Dincă