O declarație care poate schimba vieți

O declarație care poate schimba vieți

20 iun 2024 | 5 min
General

Pe 27 decembrie 2023, Laura Spinoche își întrerupea concediul de sărbători ca să dea câteva telefoane. Erau ultimele zile în care se mai putea completa și depune Declarația 177, prin care companiile redirecționau din impozitul rămas disponibil în anul anterior către un ONG, o facilitate fiscală fără de care multe asociații nu ar putea să-și susțină activitatea. 

Laura a lucrat 25 de ani în sistemul bancar, iar acum este directorul unei firme de contabilitate din Mangalia, pe care a preluat-o în 2007 de la mama ei, după câțiva ani în care o ajutase, în paralel cu jobul pe care îl avea la bancă. Clienții pe care i-a contactat pe 27 decembrie nu i-au reproșat că îi sună de sărbători, ba din contra, unii ar fi vrut să fi aflat mai devreme. Pe 27 decembrie 2023, Laura a încurajat și a primit acordul de la 22 de companii, clienții firmei sale, să sponsorizeze Dăruiește Viață din impozitul deja plătit la stat în 2022, a completat și a depus Declarația 177 pentru fiecare dintre ele. 

Screenshot 2024-06-20 at 09.29.48.png

Dacă nu sunt redirecționați către un ONG, acești bani rămân la stat. Altfel, dacă directorul financiar sau contabilul calculează suma disponibilă rămasă nealocată pentru 2023, completează online contractul de sponsorizare și depune Declarația 177 la ANAF, banii sunt redirecționați către asociația aleasă.

Laura urmărește de mult timp proiectele Dăruiește Viață, e la curent cu tot ce apare în presă și pe net. Ne-a spus că nu ar cere niciodată partenerilor cu care lucrează să facă ceva ce ea însăși nu ar face, așa că, înainte să dea telefoane, a completat Declarația 177 pentru compania ei, în al cărei nume se regăsește diminutivul mamei sale, Margo. De la ea a moștenit Laura dragostea pentru cifre.

Post-1.png

„Pentru mine a fost ca un act de revoltă. Eu, ca expert contabil, văd exact cât plătesc companiile pentru sănătate și mi se pare absurd că în peste 30 de ani nu s-a făcut mai nimic, iar Dăruiește Viață a reușit să mobilizeze oamenii să construiască un Spital pentru copii”, ne-a mărturisit Laura. „Plătim la sănătate din orice, din venituri, chirii, dividende, chiar și din cryptomonede, și primim atât de puțin înapoi”, a completat.

Dar dorința de a fi parte din schimbare apăruse cu câțiva ani în urmă, când a ajuns la urgențe cu soțul ei și, după ce au așteptat 45 de minute pe holuri, a fost trimisă la o farmacie non-stop ca să cumpere o fiolă de 2 lei pentru perfuzie. Și chiar mai departe, în adolescența din comunism, cu lipsurile pe care le cunoaștem bine: fără apă caldă, cu lumina oprită.
Post-2.png

Un studiu* realizat pentru Asociația Dăruiește Viață în luna martie arată că doar 2 din 8 companii din România știu despre Declarația 177. Când am întrebat-o de ce sunt atât de puține companii care folosesc facilitatea fiscală prin care pot susține ONG-urile cu o parte din impozitul deja plătit, Laura ne-a spus că uneori lipsește deschiderea, alteori e comoditate, dar cel mai des, contabilii pur și simplu nu au timp. Ei trebuie să fie mereu la curent cu noutățile fiscale, cu modificările care apar în legislație, într-un domeniu lipsit de predictibilitate.

În urmă cu câțiva ani, Laura participa la un eveniment și, într-un exercițiu, trainerul i-a întrebat pe contabili care sunt hobby-urile lor. În sală s-a făcut liniște, iar asta i-a rămas Laurei în amintire ca un gust amar, pentru că nici ea nu mai are deloc timp pentru a face prăjituri, activitatea care o relaxează cel mai mult și o inspiră. 
Screenshot 2024-06-20 at 09.31.16.png

Laura ne dovedește că cifrele au suflet, că matematica poate schimba vieți, prin contabilitate, prin activele și pasivele care se transformă în cele mai bune condiții de tratament pentru copiii cu boli grave, în activități care îi fac să uite că se află într-un Spital, în traininguri pentru medici, și poate, cu ajutorul vostru, în primul Campus Medical Pediatric din România.

„Nu are cum să nu iasă lucruri mărețe dacă îți pui energia și priceperea în sprijinul celorlalți” a adăugat Laura, când am sunat-o ca să îi mulțumim pentru sprijin. A fost plăcut surprinsă și, cu modestia omului care face bine fără să-l știe nimeni, ne-a spus că pentru ea, cel mai important este să vorbească faptele.
Post-5.png

Tot cifrele spun povestea unui Spital construit de societatea civilă, cu ajutorul a peste 350,000 de donatori și peste 8,000 de companii care au sponsorizat Dăruiește Viață. Un Spital construit cu gândul la copiii care luptă cu boala. Un Spital cu observator astronomic, sală de cinema, studio radio, grădină interioară, camere de joacă și spații de socializare pentru părinți. Un Spital ca afară. Pentru că noi toți merităm să trăim într-o țară din care să nu ne dorim să plecăm.

Alătură-te și tu misiunii noastre de a reforma sistemul medical din România și susține proiectele Dăruiește Viață. Mai ai timp până pe 25 iunie să completezi Declarația 177  pentru compania pe care o conduci sau pentru care lucrezi. E atât de simplu să faci un bine. Află mai multe pe daruiesteviata.ro

*Statisticile prezentate în imaginile de mai sus fac parte dintr-un studiu realizat pe platforma Frappe Digital pentru Dăruiește Viață, în martie 2024. Studiul a folosit un eșantion de 343 firme, eșantion reprezentativ pentru mărimea firmei și regiunile istorice ale țării. 

Autor: Simona Sava

Credit foto: arhiva personală Laura Spinoche


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni