Oamenii Spitalului | Trebuie să privești înainte, să-ți cauți mintea înțeleaptă
Am simțit încă de la începutul discuției cu Gabi Mavrodin că a avut o zi grea la spital. Era după o zi cu multă durere în suflet și cu multă încărcătură. Și, deși după 37 de ani de experiență în pediatrie poate gestiona mai bine relația cu ea însăși, după așa o zi, tot este greu când unuia dintre copiii ei nu-i este bine.
O alegere conștientă
Pediatria a fost o alegere deplin conștientă încă de la 14 ani. A ales un liceu cu profil sanitar, școală postliceală și facultate toate cu specializare în pediatrie. Și-a urmat acest vis cu o fascinație pe care o are și astăzi pentru inocența și sinceritatea copiilor.
Foto arhivă personală
A ales să o ia de la capăt într-o secție grea - Oncologia
După o gardă grea, cu 50 de bebeluși internați pe secția Pediatrie 3 din spitalul Marie Curie, a primit telefonul care i-a schimbat perspectiva asupra bolii, chiar și după cei 27 de ani de experiență.
A ales să meargă la secția de Oncologie fără ezitare. Pe undeva, fără să știe cât de emoțional va fi. Nu a fost pregătită pentru durerea cu care s-a întâlnit, dar a ajutat-o schimbarea relației cu problema și faptul că a învățat să gestioneze emoțiile care o năpădesc.
Și, parcă pentru a-și găsi și echilibrul după ziua grea, ne povestește despre Andreea, fetița din Constanța care i-a dovedit cât este de puternică psihic, despre Greta și mămica ei care a scris o carte despre celelalte 9 luni pe care le-a petrecut în spital, despre taberele de copii unde a avut șansa să-i cunoască și altfel pe copii. Într-un mediu natural, dincolo de citostatice, perfuzii și reacții adverse, în natură, jucându-se, alergând și făcând glume între ei.
Încărcată cu energia amintirilor de la ultima tabără la care a participat, ne spune că nu ar schimba niciodată alegerea făcută, că ”trebuie să-ți cauți mereu mintea înțeleaptă”.
Iubește natura și teatrul. Ar vrea să meargă mai des la plimbare, dar când nu poate, se reconectează chiar și dacă se uită la teiul pe care-l vede de la fereastră.
Schimbarea și adaptarea sunt necesare
Își dorește să se schimbe multe, se luptă pentru nevoile secției „până se satură lumea de tine”, se supără că nu are mijloacele și dotările pe care le-a văzut afară.
A văzut proiecția noii secții de oncologie din Spital și este încrezătoare că deschiderea ei și a colegelor va conduce la schimbări pentru binele copiilor. Gândește în perspectivă la o pregătire bună, care să țină cont de dinamica tehnologiei și a tratamentelor și, desigur, mai mult personal care să îngrijească acești copii speciali.
Își dorește o zi perfectă, cu cât mai multe paturi goale în saloane, cu medicație potrivită când trebuie, cu tratamente care să-i ajute pe copii, să plece liniștită spre casă, să se plimbe și seara să meargă la teatru și sala să fie plină. „Să nu mai fie pandemie.” Și automat ne întoarcem la una dintre durerile ei din ultima vreme. Copiii ajung târziu la spital din cauza pandemiei și din acest motiv diagnosticul este pus cu întârziere. Efecte pe care nu le vedem la fel de des ca pe cele ale bolnavilor din această perioadă, dar ele există și se vor răsfrânge multă vreme de acum încolo.
Foto arhivă personală
Nevoia de bine și de a merge mai departe
Gândul îi zboară din nou la copilul cu febră mare care a rămas în grija colegelor din următorul schimb. Dar reușește să ne zâmbească și să ne povestească despre cele două adolescente, Maya și Gabi, care au fost zilele acestea la control și sunt bine. Doi copii care s-au transformat în două adolescente cu ambiții pentru Jocurile Paralimpice din 2026. Încheie cu multă căldură: „aveam mare nevoie de fete, să le vedem, să fie bine și să ne recăpătăm puterea de a merge mai departe”.
Mai departe și într-un nou spațiu, cu noi provocări, pe care îl așteaptă cu speranță, pregătită pentru schimbare, pentru Spital.
Materialul face parte din seria #oameniispitalului prin care vrem să-i cunoaștem împreună pe medicii, asistentele și infirmierele din Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie S. Curie”. Cei alături de care #NoiFacemUnSpital pentru a schimba felul în care se oferă îngrijire medicală copiilor din România. Oameni ca noi, cu bune și cu rele, care și-au ales una dintre cele mai dificile, dar și mai pline de satisfacții meserii.
Pentru ei, pentru copiii cu boli grave, pentru părinții lor, #NoiFacemUnSpital.