#poțisărâzi și #poțisălupți, cărțile lui Alex Săndulache, și o donație pentru #NoiFacemUnSpital
Alex Săndulache, graphic designer și jurnalist, a fost diagnosticat cu cancer limfatic la 10 zile după ce s-a căsătorit. În loc să plece în luna de miere, alături de Saina, soția lui, a început investigațiile în România, iar apoi a urmat tratamentul în Franța și Marea Britanie.
Din nefericire, după șase ani, Alex a pierdut lupta cu boala. Și-a dorit foarte mult să lase ceva în urmă, așa că a scris până în ultima clipă două cărți: #poțisărâzi și #poțisălupți.
Dorința lui a fost ca banii din vânzarea cărților să meargă către bolnavii de cancer, iar Saina a ales să-i doneze pentru #NoiFacemUnSpital.
Cărțile #poțisărâzi și #poțisălupți vor fi lansate vineri, 28 iulie, la ora 14:30, la Cărturești Verona.
Cărțile ne dezvăluie lupta prin care Alex a înfruntat limfomul Hodgkin, dar și pasiunea lui pentru scris:
„În ultimul rând, aș vrea să-mi mulțumesc și mie, pentru că n-am renunțat și am continuat să scriu. Pentru că am înfruntat ceața chimioterapiilor și slăbiciunea radioterapiilor care ar fi vrut să mă vadă pironit în pat zi de zi. Pentru că am tastat fără unghii și cu palmele mâncate de GvHD. Pentru că am citit, recitit, corectat și răscorectat chiar și atunci când ochii îmi erau atât de uscați de parcă îi tăvălisem în praf, iar tratamentul abia îmi permitea să discern cuvintele între ele. Pentru că am înghițit în sec și am făcut abstracție de greață, pentru că am ignorat mâncărimile, picioarele umflate, crampele, durerile atroce, pielea întinsă pe băț și moartea din oglindă. Pentru că n-am renunțat nici atunci când trebuia să mă duc la baie la fiecare cinci minute și am stat în scutece ca să mă asigur că pot scrie (ca acum).” – Alex Săndulache
Lansarea cărților lui Alex îi oferă speranță Sainei. Speranța că oamenii care l-au cunoscut nu l-au uitat încă. Speranța și bucuria că cei care nu au făcut-o în timpul vieții lui vor avea ocazia să facă acest lucru acum și de acum înainte:
„Este un alt mod de a-mi arăta dragostea și aprecierea față de iubitul meu soț, acum, când fizic nu mai este lângă mine. Asta îmi doresc: ca oamenii să simtă pofta lui de viață. Optimismul lui și forța lui sunt lucruri ce trebuie transmise mai departe. Nu în ultimul rând, să nu uite că empatia și respectul față de cei din jurul nostru, în special față de cei bolnavi, ar trebui să fie principiile care să ne ghideze.”
Deși Saina a plecat din România în 2019, și-a adus aminte că există oameni care luptă pentru schimbarea sistemului medical aici, în țară:
„Așa v-am regăsit și am trimis emailul în speranța că banii, fie ei puțini, vor ajunge acolo unde trebuie, ca pacienții vor simți căldura celor din jurul lor. Condițiile în care micuții primesc tratamentul acesta atât de agresiv fac așa o mare diferență. Am ales să donez pentru Dăruieste Viață, deoarece am căutat profesionalism, seriozitate și empatie.”
Mulțumim, Alex. Mulțumim, Saina. Deși ne doare să o spunem, uneori luptele se încheie prea devreme. #NoiFacemUnSpital la București și în amintirea celor care au pierdut lupta cu boala, la care ne gândim cu dor, dar și cu respect pentru curajul lor.
Articol scris de Gabriela Vătafu