
Premieră la Spitalul M. Curie: awake brain surgery la un copil de 12 ani
Pentru prima dată în România, o echipă multidisciplinară (neurochirurgie, neurologie, anestezie) a realizat o operație pe creier cu trezirea pacientului în timpul intervenției (awake brain surgery) la un copil de 12 ani.
”Astfel de operații se fac în mod uzual în cazul adulților, însă la copii sunt destul de rar întâlnite chiar și în literatura de specialitate” – ne spune Dr. Ancuța Negru, unul dintre cei trei neurochirurgi care au participat la intervenție. ”În cazul acesta, însă, era nevoie de o astfel de abordare – tumora ce trebuia extirpată se afla foarte aproape de zona creierului care gestionează limbajul și am vrut să ne asigurăm că Ionuț va continua să aibă o calitate a vieții cât mai bună după intervenție.” – Dr. Ancuța Negru
Ionuț are 12 ani și se luptă cu o formă agresivă de cancer la creier. Este pentru a doua oară când ajunge pe secția de neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Marie S. Curie din București pentru o rezecție tumorală. De data aceasta, tumora a recidivat foarte aproape de zona creierului care gestionează limbajul.
Foto: captură din timpul intervenției
În timpul operației, Ionuț a fost trezit și a avut de identificat mai multe obiecte și elemente din natură, printre care o motocicletă, un semafor și o floare – în acest mod echipa medicală putea fi sigură că nu vor exista repercusiuni asupra capacității sale de a vorbi. Operația a fost un succes, tumora a fost extirpată fără niciun deficit de limbaj. Lupta lui Ionuț continuă, însă. Urmează managementul oncologic și protocolul de chimioterapie.
Echipă multidiciplinară
Intervenția a durat aproximativ 4 ore și a fost realizată de o echipă multidisciplinară, de medici neurochirurgi (Dr. Ancuța Negru, Dr. Fofana Sory și Dr. Sorin Târnoveanu – echipa secției de neurochirurgie de la Spitalul Clinic de Urgență Marie S. Curie din București), de rezidenți în neurochirurgie (Dr. Mihaela Andrei), de specialiști în anestezie (Dr. Eugen Oleineac), medici neurologi (Dr. Oana Tarta Arsene, Dr. Matei Maria Magdalena, Dr. Stanciu Alexandru-Florentin - de la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”) și personal auxiliar.
”În acest caz provocarea a fost pregătirea pacientului – colegii de la neurologie au discutat cu el și l-au pregătit pentru momentul în care va fi trezit în sala de operație, iar apoi Dr. Oleineac a coordonat acest proces. Este esențial să lucrăm împreună în astfel de situații delicate, în care mediul poate fi foarte stresant pentru copil.” – Dr. Sorin Târnoveanu, Șef Secție Neurochirurgie
Foto (stânga-dreapta): Dr. Ancuța Negru (Neurochirurg), Dr. Sorin Târnoveanu (Șef Secție Neurochirurgie), Dr. Fofana Sory (Neurochirurg), Dr. Eugen Oleineac (Medic Specialist ATI) - o parte a echipei din sala de operație Credit foto: Cătălin Georgescu
Echipamente moderne necesare pentru intervenții revoluționare
O astfel de intervenție nu ar fi putut fi făcută fără echipamentele adecvate. În acest caz, microscopul chirurgical, nelipsit din secția de neurochirurgie, un echipament donat de Dăruiește Viață și aparatul de neuromonitorizare operatorie – folosit pentru a trimite mici impulsuri electrice și a identifica zonele în care se putea interveni fără a afecta calitatea vieții pacientului.
Un Spital al Viitorului înseamnă multidisciplinaritate
Abordarea multidisciplinară este esențială într-un Spital al Viitorului, un spital care pune în centru pacientul. Colaborarea dintre specialiștii în anestezie, neurochirurgie și neurologie a asigurat succesul intervenție în cazul lui Ionuț și este un exemplu de cum se vor desfășura lucrurile în noul Spital. Când discuți cu medicii care au fost în sala de operație, realizezi imediat de ce Spitalul pe care îl construim împreună este vital pentru sistemul medical din România, pentru pacienți și pentru cadrele medicale. Pentru că avem nevoie de condiții de secolul XXI (infrastructură, echipamente medicale, tehnologii etc.) în care oamenii cu viziune, oamenii curajoși și bine pregătiți să-și poată desfășura activitatea în cele mai bune condiții și să lupte, alături de părinți, pentru viața micuților pacienți.
Foto (stânga-dreapta): Dr. Fofana Sory (Neurochirurg), Dr. Ancuța Negru (Neurochirurg), Dr. Sorin Târnoveanu (Șef Secție Neurochirurgie), Dr. Eugen Oleineac (Medic Specialist ATI) - Credit foto: Cătălin Georgescu
Echipa medicală povestește cu naturalețe despre cât de multe oportunități le va aduce noul Spital, despre ce vor putea să facă în plus pentru pacienți, despre cum vor putea inova și oferi servicii medicale despre care auzim acum că se întâmplă doar în afara țării. Este o normalitate. Ceva ce trebuie să se întâmple pentru pacienții lor și pentru a obține satisfacția muncii pe care o fac zi de zi.
Premierele vor continua pe secția de neurochirurgie și în cadrul #NoiFacemUnSpital
Secția de Neurochirurgie este una dintre secțiile care se vor muta în prima clădire a proiectului #NoiFacemUnSpital, Spitalul pe care îl construim împreună pentru a oferi condiții de tratament ca în Vestul Europei copiilor cu boli grave. Acest lucru va asigura mai mult spațiu pentru tratarea pacienților și un număr mai mare de paturi, cât și posibilitatea de a continua cu premierele.
Odată cu mutarea, echipa de la neurochirurgie își propune să dezvolte o linie de gardă de neurochirurgie, care nu există în acest moment în București pentru orice fel de urgențe, și un compartiment de neurologie pediatrică pentru diagnosticarea și tratarea chirurgicală a epilepsiei farmaco-rezistente (o altă ramură care nu există în acest moment în România).
”Vrem să ne facem utili societății. Iar Spitalul nou este un motiv în plus să vrei să realizezi ceva în plus. În București nu există un loc unde să se poată oferi tratament pluridisciplinar pentru traumă, în cazul copiilor și vrem să facem acest lucru în noua clădire. De asemenea, sunt lucruri pe care le putem trata chirurgical, în epilepsie. Cea mai mare satisfacție? Când părinții spun mulțumesc sau când copiii vin la control zâmbind, fiind bine” - Dr. Sorin Târnoveanu (Șef Secție Neurochirurgie).
Împreună, #NoiFacemUnSpital.
Pentru pacienți, pentru părinți, pentru cadrele medicale care au nevoie de toate condițiile pentru a face tot ce este omenește posibil ca să salveze vieți. Un Spital al Viitorului. Un Spital al premierelor.