#ReusimImpreuna: două perspective, același scop

#ReusimImpreuna: două perspective, același scop

„Spațiile creează comportamente.” Așa ne spune mereu Raluca Șoaita, arhitecta Spitalului construit de noi la Marie Curie, în București. Când oamenii se mută într-un spațiu nou, comportamentele lor se schimbă. Însă și aceste comportamente au nevoie de susținere, de un model de bune practici, de îndrumare.

Este unul dintre motivele pentru care am început să colaborăm cu Centrul Prinses Máxima din Țările de Jos. Cei de acolo au reunit în 2015 toate cele șapte centre de oncologie pediatrică din țară într-unul singur, într-o nouă clădire, iar acum ne pot împărtăși din propria experiență ce i-a ajutat mai mult.

La una dintre cele mai recente vizite în România ale Lindei de Koning, Care Manager la Centrul Prinses Máxima, am stat de vorbă cu ea și cu Gabriela Mavrodin, asistenta șefă a secției de Oncologie de la Marie Curie, ca să vedem cum privesc ele colaborarea dintre cele două centre.

DV_credit_Banu Stefan137.jpg

Credit foto: Banu Ștefan

Dăruiește Viață: Ce vă entuziasmează cel mai mult la proiectul de colaborare dintre Prinses Máxima și Marie Curie?
Linda: Sunt foarte entuziasmată în primul rând de noul Spital, de noua secție de Oncologie. Va fi o schimbare enormă pentru copii și părinți, cu mult mai mult confort pentru ei. În plus, cei de la Marie Curie au înțeles că trebuie să aibă grijă atât de copii și de părinți, cât și de colegii lor.
Gabriela: Cu ajutorul celor de la Prinses Máxima, avem ocazia să ne vedem prin ochii celorlalți. Să vedem de ce avem nevoie pentru o zi de lucru frumoasă, ce comportament din partea colegilor ne ajută în acest sens, care sunt primii pași ca să aducem pe toată lumea la un loc și să ne consolidăm echipa.

Dăruiește Viață: Ce provocări ați întâmpinat în această colaborare?
Linda: O provocare a fost faptul că noul spațiu este de două sau chiar de trei ori mai mare decât cel anterior. Asta înseamnă că sunt și mai mulți pacienți, dar e un lucru pe care îl abordăm împreună. În plus, structura secției și modul de organizare sunt diferite. La Prinses Máxima, tratăm copilul și părintele ca și cum ar fi oaspeții noștri. Nu le spunem niciodată „nu”.
Gabriela: Cel mai greu este să ne depășim limitele. Cazurile s-au dublat și asta este o provocare mare, pentru că oamenii sunt din ce în ce mai încărcați. Mi s-a întâmplat și mie să simt că nu mai pot. La un moment dat, ajungi la limită. În momentele astea, contează comunicarea dintre noi. Cuvintele pot crea poduri, dar pot crea și prăpăstii mari.

web-0009-BD010123_credit Bogdan Dinca.jpg

Credit foto: Bogdan Dincă

Dăruiește Viață: Care e cea mai mare realizare pe care ați reușit-o până acum, la Marie Curie?
Linda: Cea mai mare realizare e faptul că facem totul împreună. Chiar dacă suntem diferiți, chiar dacă avem niveluri diferite de experiență, putem discuta despre orice. Iar ce am învățat este că totul durează. Cu toții știm asta, însă e important să ne amintim mereu că lucrurile nu se întâmplă peste noapte.
Gabriela: Sunt foarte fericită pentru că avem oportunitatea ca asistentele noastre să facă un curs de asistență specializată în oncologie organizat de St. Jude Global. Apoi, cele care vor parcurge toate modulele vor putea să meargă în vizită la Prinses Máxima și să vadă exact cum se lucrează acolo, la patul bolnavului. În plus, sunt mândră că am reușit să obținem de la minister suplimentarea numărului de asistente. Și, sigur, e bine că am reușit să trecem peste relocare. Provocări vor fi tot timpul, dar nu mi-e frică de provocări.


Dăruiește Viață: Ce aduce Prinses Maxima nou în relație cu Spitalul Marie Curie?
Linda: Prinses Máxima aduce o altă viziune asupra viitorului. Nu va fi ușor, dar atâta timp cât avem perspectivă, vom putea merge mai departe chiar dacă există obstacole. Trebuie să gândim în termeni de posibilități. Să facem pași mici inițial, apoi să-i repetăm. Să fim curajoși. Da, uneori trebuie doar să fim curajoși. Iar rezultatele deja se văd.
Gabriela: Când am fost la Prinses Máxima, la Utrecht, mi s-a părut extraordinară colaborarea dintre echipa lor de medici și echipa de asistente. Sloganul acestui spital este „Together as One”: împreună, ca unul. Iar ei cu asta vor să ne ajute; să conecteze echipa de medici cu echipa de asistente.

MARI_MUTARE_PAC_ONCO_36_INQUAM_Photos_Octav_Ganea.jpg

Credit foto: Octav Ganea

„Together as One.” Aproape la fel spunem și noi: #ReușimÎmpreună. E mottoul proiectului de colaborare dintre Centrul Prinses Máxima și Spitalul Marie Curie, facilitat de Dăruiește Viață, și e modul în care ne propunem să ducem la următorul nivel îngrijirile medicale oferite în România. Împreună. Numai așa vom reuși să îmbunătățim modul în care sunt tratați copiii cu boli grave din țara noastră. Rămâneți alături de noi.

 

Credit cover photo: Banu Ștefan

A consemnat Raluca Chifu


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni