
Să știm | Ce tratamente există pentru cancerul la copii? Chirurgia și chimioterapia
Prin seria de articole Să știm, medici de la Spitalul Marie Curie prezintă în termeni pe înțelesul tuturor cu ce ne luptăm, care sunt etapele și tratamentele, miturile și adevărurile despre cancerul la copii.
Care sunt tipurile de tratament în cancerul pediatric?
Când un părinte aude cuvântul cancer în legătură cu copilul lui, se gândește la ce e mai rău. Și nu e de mirare, pentru că e o afecțiune cu multe riscuri, iar drumul care urmează nu e unul tocmai ușor. Dimpotrivă.
Din fericire, există mai multe tipuri de tratament, în funcție de specificul bolii. Tratamentele comune includ chirurgia, chimioterapia, radioterapia, transplantul de celule stem și imunoterapia. Cu ajutorul acestora, peste 80% din copiii diagnosticați cu cancer supraviețuiesc minim 5 ani în SUA. Trebuie să reținem însă că există multe tipuri de cancer pediatric, iar ratele de supraviețuire sunt diferite pentru fiecare în parte. Unii dintre copii vor primi și tratament paliativ.
În cadrul Spitalului Marie Curie, copiii pot beneficia în prezent de tratamentul chimioterapic și cel chirurgical. Noul spital va lărgi gama de tratamente disponibile, adâugând pe listă radioterapia pediatrică și transplantul de celule stem.
Cine și cum decide tratamentul? Pentru a stabili care este cel mai potrivit tratament pentru fiecare copil în parte, medicii din diverse specialități vor forma echipe, numite echipe multidisciplinare. Deciziile se vor lua de fiecare dată de comun acord cu familia copilului.
Chirurgia – ce presupune, când și cui este recomandată?
Mulți copii cu o tumoră vor avea nevoie de chirurgie la un moment dat, fie ca parte a stabilirii diagnosticului, în cadrul unei biopsii (un fragment din tumoră este extras și analizat la microscop pentru a determina tipul de cancer), fie a planului terapeutic (înainte sau după alte tipuri de tratament).
Ce se va întâmpla, mai exact? Medicul chirurg va îndepărta tumora și o cantitate mică de țesut sănătos din jurul ei în timpul unei operații (sau chiar întreg organul în care se află tumora, pentru a împedica răspândirea cancerului). Există însă riscul ca unele celule tumorale, pe care nu le putem vedea cu ochiul liber, să nu poată fi îndepărtate. Din acest motiv, de cele mai multe ori medicii vor recomanda și alte tipuri de tratament după intervenția chirurgicală.
Tratamentul chirurgical nu este necesar tuturor copiilor cu cancer. În general, chirurgia este recomandată pentru tumorile rinichiului, neuroblastoame, tumorile osoase sau ale țesuturilor moi și cancerele cerebrale. Însă, nu poate fi realizată în toate cazurile (de exemplu, când starea de sănătate a copilului nu permite operația sau localizarea tumorii este extrem de riscantă).
Există riscuri? Chirurgia, ca orice alt tratament, are, pe lângă beneficii, și anumite riscuri și efecte secundare, care pot să apară. Imediat, pe termen scurt: sângerări, lezarea țesuturilor din apropierea tumorii, dureri, infecţii. La distanță, pe termen lung: de exemplu, intervenția chirurgicală pentru o tumoră a creierului poate afecta vorbirea sau mișcările copilului.
Echipa medicală este alături de copil pentru a preveni, reduce sau gestiona aceste efecte neplăcute când ele apar.
Chimioterapia – cum distrugem celulele canceroase?
Când auzim cuvântul „chimioterapie”, ne gândim instant la cancer, dar oare știm exact ce înseamnă și cum acționează? Practic, sunt niște medicamente prin care vrem să distrugem celulele canceroase, iar acestea pot fi administrate în diverse feluri:
- intravenos - medicamentul este administrat în vena copilului printr-un tub subțire, numit cateter;
- pe cale orală, sub formă de tablete, pastile sau capsule pe care copilul le înghite;
- prin injectare într-un mușchi sau sub pielea copilului;
- intratecal - medicamentul este administrat în fluidul care înconjoară creierul și măduva spinării, prin puncție lombară.
Fiecare tip de medicament oprește înmulțirea celulelor canceroase prin propriul mecanism. Din acest motiv, adesea se administrează combinații de medicamente; prin oprirea divizării celulelor canceroase în moduri diferite, există o șansă mai mare de a le ucide.
Chimioterapia se administrează în cicluri (cure). Un ciclu este o perioadă de tratament urmată de o perioadă de odihnă (fără tratament), care lasă timp organismului copilului să construiască noi celule sănătoase.
Există reacții adverse ale chimioterapiei? De ce apar și care sunt?
Deși scopul chimioterapiei este de a distruge celulele canceroase cu creștere rapidă, ea ucide și unele celule normale care cresc, de asemenea, rapid (în mod natural). Acestea sunt celulele care căptușesc cavitatea bucală, intestinul, celulele producătoare de păr, celulele din măduva osoasă care produc celulele sângelui și altele precum cele din glandele sexuale.
Astfel, ne explicăm cele mai frecvente reacții adverse ale chimioterapiei: oboseala, greața, vărsăturile, căderea părului, sângerările, riscul crescut de infecții. De obicei, aceste reacții se ameliorează sau dispar atunci când tratamentul se oprește.
Reacțiile pot să apară și mai târziu - probleme cu diverse organe (ca rinichii, inima), probleme cu auzul și fertilitatea, încetinirea creșterii. Din acest motiv, vom urmări starea de sănătate a copilului prin evaluări periodice mai mulți ani după încheierea tratamentului.
Mai multe despre Dr. Teodora Negoiță
Medic rezident Oncologie și Hematologie Pediatrică, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie, București.
Fascinată dintotdeauna de copii, care la rândul lor gravitează în jurul ei. A ales medicina, pentru că își dorește să ajute. Cu medicamente, informații, un zâmbet și o vorbă caldă.
Empatică și ambițioasă, adoră joaca și își ia energia din interacțiunea cu oamenii, mai ales cu cei mai mici dintre ei.
Dintotdeauna sfătuită de cunoscuți să devină medic pediatru, vrea să le fie alături micuților pacienți de pe Secția de Oncologie. Să îi cunoască, să îi înțeleagă și să înlăture cât mai multe obstacole pe care le vor întâlni pe drum.
Surse:
https://www.yalemedicine.org, https://www.cancer.gov/, https://www.choc.org/, https://www.gosh.nhs.uk/, https://www.yalemedicine.org/, https://www.cancer.net/, https://childrensnational.org/
Serie coordonată de Gabriela Vătafu
Credit foto: Enrico Brodoloni