Spitalul în care joaca se prescrie în orice tratament

Spitalul în care joaca se prescrie în orice tratament

11 iun 2024 | 5 min
General

Când am hotărât să construim un Spital pentru copiii cu boli grave, am pornit de la o necesitate primară a pacienților și părinților care stau zi și noapte internați, alături de copiii lor bolnavi: fiecare salon trebuie să aibă o baie proprie.

Pe măsură ce proiectul a avansat de la un vis, la un plan, un proiect de arhitectură, apoi o construcție, toată echipa a fost motivată de o idee la care s-au întors cu toții pentru inspirație, oricând au întâmpinat obstacole: să construim un Spital în care copiii să uite, pe cât posibil, motivul pentru care sunt acolo.

BST00704.jpg

Noul Spital construit la Marie Curie are Observator Astronomic, sală de cinema, săli de joacă, grădină interioară cu șotron și leagăne, studio radio, spații de relaxare și socializare pentru părinți. Pe 7 iunie, Gașca Zurli a umplut sala de cinema cu cântece și veselie.

Pe Mirela Retegan lumea o știe de la radio sau pentru cărțile pe care le-a scris, dar copiii o cunosc, cu siguranță, de la Gașca Zurli. Mirela este creatoarea personajelor atât de iubite de copii, ea însăși fiind un personaj în poveștile cărora le dă viață pe scenă, Tanti Prezentatoarea, cea care știe cum să-i apropie pe părinți de copii la fiecare spectacol.

BST00551.jpg

Așa a fost și la evenimentul pe care l-am organizat în noul Spital de la Marie Curie. Sala de cinema de la etajul 3 s-a umplut de copiii care au uitat de perfuzii și tratamente, au cântat și au dansat cu Fetița Zurli, Super-eroul Mulțumesc, Truli și Bucătărașul Lulu. Dar nu s-au distrat doar copiii, ci și părinții, care au cântat împreună cu cei mici. Chiar și asistentele care i-au însoțit pe unii dintre copii știau versurile cântecelelor Zurli.

“Eu nu știu nici să renovez secții, nici să construiesc spitale, nici să aduc aparate, nici să fac rost de medicamente. Eu știu să livrez fericire” a spus Mirela înainte să înceapă.

BST00700.jpg

Prima oprire a fost la etajul 1, la secția de oncologie, unde Tanti Prezentatoarea a adus cadouri: păpușile Zurli, de care copiii au promis că vor avea grijă chiar și după ce vor ieși din Spital. Mirela Retegan are o energie molipsitoare, râde, se joacă și îi face pe cei mici să zâmbească când stă pe scenă, în fața a sute de copii care aplaudă, dar și când micul spectator are o branulă cu un fir prin care picură tratamentul cu citostatice.

“Fac asta de mult timp. La început a fost foarte greu să lucrez cu copiii din spitale, intram să vorbesc cu ei 5 minute, apoi ieșeam să plâng 10. Pentru mine, activitățile cu acești copii reprezintă modul în care nu-mi dau voie să uit că treaba mea pe pământ este să dau din ce am și din cine sunt, celor care au, la un moment dat, nevoie de ajutor.” 

BST00321.jpg

După ce a vorbit cu fiecare copil din camera de joacă de la Oncologie, a vizitat saloanele micilor pacienți care nu s-au putut deplasa și le-a oferit și lor cadouri, tot cu veselie, tot cu cântec și joacă. Mascotele Zurli se încadrau perfect în decor. Noul Spital de la Marie Curie este plin de mesaje cu încurajări și ilustrații cu animale colorate, câte unul pentru fiecare etaj. Struțul de la Oncologie nu-și bagă capul în nisip, ci stă cuminte, pe un perete, așteptând să fie scos la joacă de imaginația celor mici.

După Oncologie, Tanti Prezentatoarea a urcat la etajul 3, unde copiii din toate secțiile din Spitalul Marie Curie o așteptau deja în sala de cinema. Așezați pe niște pernuțe colorate, copiii au intrat în jocul Mirelei, care i-a învățat să facă o magie prin care să înceapă muzica, să înceapă spectacolul.

BST00751.jpg

O cură de tratament cu citostatice poate dura și o zi întreagă, iar timpul se încăpățânează și picură și el încet, ca substanța care-i ajută pe cei mici să lupte cu boala. Dar când Mascotele Zurli au intrat în sala de cinema, chemate de copii prin magia pe care tocmai o învățaseră, timpul a dansat și el și le-a dat tuturor răgaz să uite că sunt într-un Spital și că urmează alte analize, alte operații, medicamente și tratamente.

Mirela și Mascotele Zurli au cântat, au dansat alături de copii, s-au îmbrățișat, iar mamele au primit o rețetă specială pe care au promis s-o urmeze în fiecare zi: să deseneze o inimioară pe mânuța cu branulă și să o transforme, cu un pupic, într-o inimioară de putere.

BST00733.jpg

Prin toate jocurile pe care le inventează, Mirela are talentul de a crea o legătură între părinți și copii, o calitate pe care și-a transformat-o în meserie și care, la fel ca toate lucrurile cu sens, a pornit dintr-o poveste personală.

“Este o misiune lăsată testament de tatăl meu care, înainte de a pleca, m-a sunat, bolnav fiind de cancer, să-mi spună că, de banii pe care eu i-am trimis lui, a cumpărat cadouri de 1 iunie pentru toți copiii de la secția de oncologie din Cluj. Și asta mi-a rămas ca o datorie personală, și de fiecare dată când fac asta, am sentimentul că fac ceea ce el ar fi vrut cel mai tare să fac.”

BST00374.jpg

Activitățile din noul Spital sunt cele pe care ne dorim să și le amintească cel mai mult copiii. Să uite că au stat internați, că au trecut prin operații și chimioterapie, că au fost înțepați pentru analize. Animalul etajului 3 este Veverița, și este un alt mod prin care ne-am propus să îi sprijinim pe cei mici în lupta cu boala. Este colorată, prietenoasă și te invită la joacă.

Spitalul a fost gândit încă de la început ca un copac al vieții și fiecare etaj are ca simbol un animăluț colorat, care îi întâmpină pe copii la lift, în cabinete sau pe holuri. Este pariul nostru că speranța poate fi și ea construită, prin fiecare detaliu, prin fiecare joc, prin fiecare activitate care, alături de tratament, contribuie la starea de bine a micilor pacienți.

Screenshot 2024-06-11 at 12.09.42.pngNe-am propus să organizăm cât mai multe activități în spațiile de relaxare, iar Mirela a promis că va reveni alături de Gașca Zurli, să împartă fericirea cât mai des copiilor internați. “Abia am așteptat să fie gata Spitalul. Am rugat-o pe Oana să ne cheme atunci când vor fi aici copiii”, a povestit Tanti Prezentatoarea.

Deși construcția noului Spital s-a terminat, avem în continuare nevoie de sprijinul tău pentru mentenanță, traininguri pentru personal și activități pentru copii. Ne dorim să construim primul Campus Medical Pediatric din România, în care toți copiii bolnavi să poată uita de boală, măcar cât timp durează un spectacol, sau un film, sau oricare dintre activitățile pe care le organizăm pentru ei, alături de invitații noștri.

Ne poți susține în continuare printr-o donație pe site. Ne ajută enorm, și doar așa ne putem continua proiectele.
 

Autor: Simona Sava

Credit foto: Banu Ștefan


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni