Un bine fără termen de valabilitate
Deși are un nume poetic, proiectul educațional de voluntariat și caritate Petale-n vânt este la fel de concret precum rădăcinile copacului de pe ramurile căruia s-au desprins petalele. La ediția de anul acesta, în cadrul Festivalului-concurs național Petale-n vânt, care a avut loc sâmbătă, 18 mai 2024, în Sala Transilvania din Zalău, s-au donat 119,416 lei pentru Dăruiește Viață.
Totul a început în aprilie 2009
Alina Cotoi, o profesoară de Limba Engleză din Zalău, a organizat un Târg de Paște cu obiecte și decorațiuni făcute de copii, cu scopul de a strânge bani pentru câteva cazuri sociale din școala în care preda. Copiii care au beneficiat de fondurile strânse la această primă ediție învățau bine, iar banii au fost oferiți ca premiu pentru activitatea școlară.
Din 2009 până în 2024, proiectul a tot crescut și nu s-a oprit până când nu s-a făcut mare și a ajuns de nivel național. La ediția a VIII-a, cea de anul acesta, proiectul a reunit 83 de școli și licee, 1079 cadre didactice și mii de elevi care au creat obiecte pentru a ajuta copiii mai puțin norocoși, copiii cu boli grave pentru care am construit noul Spital de la Marie Curie.
De la copii pentru copii
Proiectul Petale-n vânt a crescut, an de an, școală cu școală, județ cu județ. Vântul a purtat petalele din Zalău, unde a început povestea, spre alte zone, și a reușit să adune, în ultimele ediții, până la 23 de județe.
Pe măsură ce evenimentul creștea, Alina Cotoi și Anca Făgărași, inima și sufletul proiectului, se temeau că oamenii se vor sătura. Oare copiii nu se vor plictisi? Oare profesorii se vor mai implica? Oare vizitatorii vor mai dona? se întrebau cele două coordonatoare. Proiectul a crescut frumos. De la un an la altul, s-au implicat tot mai mulți oameni, s-au strâns tot mai mulți bani, așa că teama a fost și ea dusă de vânt. Proiectul nu s-a organizat doar în anul în care cele două profesoare au avut evenimente foarte personale de care s-au ocupat (concediile de maternitate) și în anul școlar pandemic 2020-2021.
Alina Cotoi și Anca Făgărași s-au cunoscut în 2008
Erau colege la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian Zalău, unde predau Limba Engleză, respectiv Limba Română. Prietene bune, completându-se perfect una pe cealaltă, au organizat acest eveniment în fiecare an, mai mult din resurse proprii și în timpul rămas liber după orele de la școală, cu ajutorul colegilor care au înțeles ideea proiectului: aceea de a dărui din suflet, fără a aștepta nimic în schimb.
În ultima vreme ne-au fost de mare folos cele două săptămâni de la Școala Altfel și Săptămâna Verde, în care copiii au făcut decorațiuni la ateliere de reciclare și creație. Am învățat mult, și noi și copiii, am descoperit împreună Internetul, altfel. Ne-am uitat la tutoriale de origami, quiling și tricotat. De exemplu, am făcut cu elevii niște coșuri împletite, din ziare rulate, care au fost foarte apreciate, ne-a povestit Alina Cotoi.
În 2018, cele două profesoare au înființat o asociație care derulează și alte proiecte, toate în folosul copiilor din diverse medii și contexte. Alături de Alina Cotoi și Anca Făgărași, din asociație mai face parte și Adina Balasz, care se ocupă de contabilitate și secretariat.
La ediția din anul acesta, Alina și Anca au gestionat resursele umane implicate în organizarea Festivalului: 6 coordonatori la nivel național, 6 coordonatori regionali, 1 coordonator pentru fiecare județ și câte 13 cadre didactice implicate în fiecare școală. Discuțiile au avut loc online, în grupuri de whatsapp și la telefon, iar de când proiectul Petale-n vânt a devenit național, echipa extinsă s-a întâlnit la evenimentul principal: Festivalul-concurs național. Proiectul a fost inclus în Calendarul Activităților Extrașcolare Naționale cu finanțare din partea Ministerului Educației, în ultimele 3 ediții.
În fiecare an, se propuneau cauze pentru care să fie strânse fondurile primite ca donații la eveniment, iar în 2024, Dăruiește Viață a fost cauza votată de majoritate.
Proiectul Petale-n vânt a fost premiat cu diploma de excelență la Gala EduManager din 2019.
La finalul discuției, am întrebat-o pe Alina ce super-putere ar avea, dacă ar putea alege una. Să cumpăr timp, a răspuns, dar nu ne-a spus ce ar oferi la schimb. Probabil energie de suflet, din care se pare că are o resursă infinită. Altfel nu ai putea să pornești, să coordonezi și să gestionezi un proiect atât de complex cum este Petale-n vânt.
Le mulțumim Dăruitorilor pentru donație și pentru timpul și creativitatea investite în acest Festival, ei ne dau speranță că putem construi împreună un viitor mai bun pentru copiii bolnavi, care merită cele mai bune condiții de tratament chiar aici, la noi în țară.
Dacă ești cadru didactic și vrei să organizezi o acțiune sau un eveniment caritabil, poți găsi niște idei în acest articol sau ne poți scrie la contact@daruiesteviata.ro
Autor: Simona Sava
Credit foto: Cristian Man