#NoiFacemUnSpital: Primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă

#NoiFacemUnSpital: Primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă

August 2022
În desfășurare

Pentru prima dată în România, un ONG a construit un spital de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări.

În contextul în care statul român nu a construit nimic în domeniul oncologiei pediatrice în ultimii cincizeci de ani, Dăruiește Viață și-a asumat misiunea de a ridica primul Spital de Copii construit exclusiv din donații și sponsorizări.  Spitalul de Copii oferă îngrijire multidisciplinară copiilor cu boli grave și este funcțional.

Inițiativa continuă cu construcția unui campus medical. Pentru ca toți copiii de la Marie Curie să aibă acces la aceleași condiții de tratament, ca în Europa de Vest. 

Susține proiectul. Donează!

POVESTEA #NoiFacemUnSpital

Proiectul a început în 2015 din dorința de a îmbunătăți condițiile de tratament de pe Secția de Onco-Pediatrie a Spitalului Marie Curie din București. Aici 30 de copii și 30 de adulți împart doar două toalete la capăt de hol și un duș. Infrastructura veche a clădirii nu ne permitea adăugarea de grupuri sanitare în saloane, astfel că am decis construirea de la zero a unei clinici noi, de trei etaje, care să deservească doar Secția de Onco-Pediatrie.

Nevoile echipei medicale și mobilizarea incredibilă a donatorilor ne-au permis să extindem proiectul. Astfel, ceea ce a fost gândit inițial ca o clinică, a devenit un Spital în toată puterea cuvântului. Spitalul înseamnă o construcție de aprox. 12.000mp, care se întinde pe 9 niveluri și +140 de paturi, cât și o centrală termică, cu centru de date, care deservește atât noua clădire, cât și actuala clădire a Spitalului Marie Curie și o stație de ozonare.

Clădirea găzduiește: primul Departament de Radioterapie pentru copii din România (două buncăre), Secție de Terapie Intensivă cu saloane de un singur pat, Bloc Operator modern cu 5 săli de operație, Secție de Oncologie, Secție de Hemato-Oncologie, inclusiv 5 camere curate pentru transplant, Secție de Neurochirurgie și Secție de Chirurgie.
Odată cu extinderea proiectului, investiția necesară estimată s-a modificat si ea, de la 8 la 16 milioane de euro pentru structura clădirii. Ulterior, investiția totală (construcție și dotare cu echipamente) este estimată la aprox. 53 mil euro. 

Urmărește Jurnalul de Spital pentru a vedea cum avansăm cu lucrările aici!

PROIECTUL SE EXTINDE: transformăm Spitalul Marie Curie într-un CAMPUS MEDICAL La Spitalul Marie Curie nu doar copiii bolnavi de cancer au nevoie de condiții de tratament de secolul XXI, ci toți copiii internați aici, indiferent de afecțiune. De aceea, am decis extinderea proiectului cu încă o clădire pentru a muta toate specializările din Spitalul Marie Curie, vechea clădire urmând să fie folosită ca spații de cazare pentru părinți, cantină, spații de studiu etc.

Ce există acum:

O secție de oncologie pediatrică cu 31 de paturi

Toalete la comun

Secția este pe același palier cu o secție de ORL

În secția de chirurgie generală sunt operați și copii cu cancer

Secția de terapie intensivă deservește și secția de oncologie

O clădire construită în anii '70

Lipsa protocoale medicale și abordare multidisciplinară

Ce aduce investiția noastră:

Radioterapie: două buncăre la subsol, plus spațiile de pregătire pacienți

Spațiu pentru un nou RMN și un nou CT, cu spații dedicate anestezierii pacientului copil

Oncologie : ambulator și internare continuă (parter și etaj 1)

Hemato- oncologie: saloane și 5 camere sterile (etaj 3)

Chirurgie, neurochirurgie

Terapie intensivă cu saloane de o singură persoană

Bloc operator cu 5 săli de operație

Spații dedicate pentru relaxare (cinema, bibliotecă etc.)

Abordare multidisciplinară

Saloane cu băi proprii

UNDE SUNTEM ASTĂZI

Până în prezent, peste 350.000 de persoane fizice și peste 8.000 de companii au susținut inițiativa #NoiFacemUnSpital. Spitalul este funcțional și tratează pacienți cu vârste între 0 și 18 ani. 

CE ADUCE NOU SPITALUL

Abordare multidisciplinară în tratarea copilului-pacient La ora actuală, în România, nu există o abordare multidisciplinară în tratarea copiilor cu boli grave și nici un spital care să respecte normele, protocoalele și procedurile medicale din Europa de Vest. Noul Spital va beneficia de echipa multidisciplinare, inclusiv board internațional științific și tumor board pentru a analiza atent și a face recomandări de abordare.

Medicină de secolul al XXI lea Spitalul va fi un Spital al viitorului, unde tehnologia va eficientiza procedurile și va oferi facilități prietenoase unde copiii să-și poată trăi copilăria cât timp se luptă cu boala. Spitalul va beneficia de protocoale pentru reducerea riscului de infecții, aparatură de ultimă generație, spații adecvate, dedicate pacienților și aparținătorilor cerute de standarde europene (separarea copiilor în funcție de vârstă și afecțiune, spații pentru părinți, spații pentru petrecerea timpului - cinema, studio radio etc.) și pregătire continuă pentru echipele medicale (inclusiv training în afara țării pentru echipa Departamentului de Radioterapie).

Inovație și tehnologizare Spitalul va fi un exemplu de bună practică pentru autoritățile române, la nivelul eficienței prin digitalizarea activității personalului medical și implementarea unui sistem BMS de eficientizare a resurselor.

Parteneriate internaționale Spitalul beneficiază de susținere și training din partea a doua dintre cele mai renumite spitale de profil din lume - Prinses Máxima Centrum din Olanda (cea mai mare clinică de oncologie pediatrică din Europa) și St. Jude Reseach Hospital din SUA (unul dintre cele mai mari spitale de oncologie pediatrică din lume). 

Mediu prietenos și sigur Spitalul va fi un loc care să readucă speranță și încredere pentru copiii bolnavi și pentru familiile lor. Aici, părinții vor găsi un mediu sigur și familiar, unde să simtă că se face tot ceea ce este posibil pentru copiii lor.

Conceptul arhitectural: „Ne-am propus să schimbăm conceptul spitalelor prin acest proiect. Când copiii intră în spital vor intra de fapt într-un spațiu al jocului, vom avea săli tematice, o terasă în aer liber, o bibliotecă, o sală de sport, unde copiii vor putea să aibă diverse activități, să nu se plictisească. Tema conceptului este „Copacul vieții” – în interior, copiii vor avea diferite lumi. Buncărul de radioterapie va fi o lume a apelor subterane, sau vizuina unui arici. Vom lansa și o aplicație, astfel încât copiii să poată avea contact și cu lumea exterioară atunci când sunt în spital. Ce ne dorim este ca în momentul când vin la spital, și copiii și părinții să nu aibă această teamă pe care o resimt acum.” (Arhitecta proiectului, Raluca Șoaita, Tesseract Architecture)

Implică-te și tu!

Fie că ești persoană fizică sau juridică, poți ajuta.