Prima Clinică de Transplant Celule Stem la Copii din România renovată de la zero, în Timișoara

Prima Clinică de Transplant Celule Stem la Copii din România renovată de la zero, în Timișoara

August 2020
Finalizat

Clinica de Transplant Celule Stem din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu din Timișoara este un reper pentru hemato-oncologia din România și, în special, hemato-oncologia pediatrică. Aici, în 2001, a avut loc primul transplant de celule stem la un copil, sub îndrumarea Prof. Dr. Margit Șerban, cea care a și fondat clinica bazându-se pe donațiile ONG-urile din afara țării. Tot aici, în 2010, din donații și sponsorizări au fost construit trei camere sterile, un laborator de biologie moleculară, camere de recolatare celule stem și electrofereză și o bancă de celule.

Pentru a transforma clinica într-un Centru de Excelență pentru diagnosticarea și tratarea cancerelor de sânge era nevoie de renovarea și reamenajarea spațiului pentru a răspunde normelor europene de tratament, plecând de la suprafața necesară fiecărui pacient, crearea unui mediu controlat și până la dotarea fiecărui salon cu baie proprie.

Am renovat de la zero Prima Clinică de Transplant Celule Stem la Copii pentru a crește rata de supraviețuire a pacienților cu cancere de sânge sau imunodeficiențe care se internează aici. Am adus la standarde europene clinica de aprox. 1.600 de metri pătrați (trei etaje și parter), asigurând circuite medicale corecte și creând condiții care să reducă rata infecțiilor intraspitalicești.

*”În oncologia pediatrică, pe lângă diagnosticul corect și complet și adaptarea tratamentului la grupul de risc al bolii, este esențial ca tratamentul agresiv să fie sprijinit de tratamentul suportiv de calitate: spații adecvate, izolare, condiții de igienă etc.” *- Conf. Univ. Dr. Smaranda Arghirescu, Medic Șef Secție Clinică Pediatrie II

Ce există acum:

23 de saloane

45 de paturi

1000 de internări, anual, în saloane

3 etaje nerenovate

Un grup sanitar pentru fete și unul pentru băieți pe fiecare etaj

Cameră de tratament, cameră de joacă

Ce aduce investiția noastră:

Compartiment pretransplant cu 8 paturi

Grup sanitar în fiecare salon

Gaze medicale, centrală de tratare a aerului, aparatură de monitorizare funcții vitale (în anumite saloane)

Sală de joacă și spații auxiliare modernizate

4 laboratoare diagnosticare

Sală de tratament cu hotă de citostatice

6 camere sterile

Parter + 3 etaje renovate complet

Proiectul a inclus recompartimentarea spațiilor, construcția de băi în fiecare salon, renovare, mobilare, adăugare instalații medicale (gaze medicale) și centrală de tratare a aerului pentru a asigura atmosfera necesară unui mediu spitalicesc. În urma investiției am renovat, modernizat, dotat cu baie proprie 23 de saloane (cu 1 și 2 paturi în cameră pentru un total de 33 paturi, 8 de pretransplant), am construit 6 camere sterile, 4 laboratoare de diagnosticare, sală de tratament dotată cu hotă pentru citostatice, loc de joacă pentru copii și spații de consult adecvate. În plus, saloanele beneficiază acum de mobilier modern, paturi electronice și acces la gaze medicale pentru potențialele situații critice.

Parter

  • Centru de afereză
  • Zonă de recoltare, prelucrare, congelare și stocare celule stem
  • Laborator de flowcitometrie pentru diagnosticarea leucemiilor acute
  • Laborator de citogenetică convențională pentru diagnosticare boli genetice și mutații prezente în leucemii acute
  • Laborator FISH pentru evidențierea mutațiilor mai puțin grosiere din leucemii / limfoame
  • Laborator de biologie moleculară pentru încadrarea cazurilor de leucemie și stabilire tip de tratament prin evidențierea mutațiilor la nivel de moleculă
  • Cabinete medicale

Etajul 1

  • 6 camere sterile (cu presiune pozitivă și laminar airflow)
  • 2 saloane pretransplant
  • Camere tratament
  • Saloane

Etajul 2

  • Salon intervenții cu sedare (puncții medulare, biopsii rahidiene)
  • Saloane
  • Cabinete medici și asistente
  • Sală tratament
  • Oficiu alimentar

Etajul 3

  • Saloane
  • Cameră de joacă
  • Cabinete medici
  • Sală tratament

La Clinica de Transplant Celule Stem din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu din Timișoara se internează anual aproximativ 1.000 de pacienți copii și trec prin procedura de transplant în medie 20-25 de pacienți anual.

În România, în lipsa unor statistici oficiale, se estimează că numărul copiilor bolnavi de leucemie sau alte tipuri de cancer este de 5.000, iar anual se înregistrează alte 500 de cazuri noi. Rata de succes în tratarea cancerelor de sânge la copii și adolescenți este de sub 50%, în timp ce media țărilor Uniunii Europene este de peste 80%. Una dintre cauzele principale pentru această diferență este igiena precară din spitalele românești.

Vrem să ducem procentele de supraviețuire cât mai sus, pentru ca luptele mari date de oamenii mici să nu mai fie hotărâte de unele bacterii.

Implică-te și tu!

Fie că ești persoană fizică sau juridică, poți ajuta.