Simpozion internațional de neurochirurgie pediatrică oncologică

Simpozion internațional de neurochirurgie pediatrică oncologică

Mai 2024
Finalizat

Care sunt șansele de supraviețuire ale copiilor cu tumori cerebrale în România? Care sunt resursele și infrastructura la care au acces părinții ai căror copii trebuie să fie tratați de un neurochirurg atunci când primesc un diagnostic oncologic și nu numai? Cum pot colabora medicii neurochirurgi cu medicii oncologi, medicii de ATI și alte specialități pentru a asigura un tratament multidisciplinar copiilor cu patologii grave? 

Am organizat, alături de colectivul medical al departamentului de neurochirurgie de la SCUC Marie S. Curie și de Societatea Română de Neurochirurgie, un simpozion internațional dedicat neurochirurgiei pediatrice, cu precădere standardelor internaționale de tratament și intervențiilor chirurgicale în managementul tumorilor sistemului nervos central la copii cu patologie oncologică. La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie S. Curie din București funcționează unul dintre cele două departamente de neurochirurgie pediatrică din spitalele publice din țară, departament care s-a relocat în noul Spital construit de Dăruiește Viață cu sprijinul societății civile. Odată cu accesul la o infrastructură nouă și la spații generoase, departamentul se poate dezvolta pentru a asigura cel mai bun tratament copiilor cu tumori cerebrale, promovând colaborarea și interdisciplinaritatea.

Simpozionul a avut rol educativ și de învățare, fiind dedicat tuturor medicilor neurochirurgi, neurologi și oncologi din România, precum și rezidenților și studenților. Evenimentul a beneficiat de implicarea unora dintre cei mai renumiți profesori și specialiști în neurochirurgie pediatrică la nivel mondial și a fost coordonat, la nivel local, de dr. Sory Ibrahim Fofana, medic neurochirurg la SCUC Marie S. Curie.  

Programul științific al simpozionului a fost dezvoltat de prof. Martin Schuhmann (Spitalul Universitar din Tubingen, Germania) în colaborare cu echipa de neurochirurgi de la SCUC Marie S. Curie condusă de dr. Sorin Târnoveanu și cu Societatea Română de Neurochirurgie (prezidată de prof. Ioan Ștefan Florian). Peste 100 de medici primari, specialiști și rezidenți au participat la simpozion.

Speakerii invitați:

  • Mr. Paul Chumas, Leeds General Infirmary, Regatul Unit al Marii Britanii 
  • Prof. Federico Di Rocco, Centrul Spitalicesc Universitar din Lyon, Franța
  • Prof. Ioan Ștefan Florian, Cluj Napoca, Spitalul Universitar, România
  • Dr. Radek Fric, Spitalul Universitar din Oslo, Norvegia - Președintele secțiunii dedicate neurochirurgiei pediatrice din cadrul Asociației Europene a Societăților de Neurochirurgie
  • Prof. Luca Massimi, Spitalul A. Gemelli din Roma, Italia
  • Prof. Martina Messing-Junger, Spitalul Asklepios din Sankt Augustin, Germania
  • Prof. Martin Schuhmann, Spitalul Universitar din Tubingen, Germania
  • Dr. Sergiu Stoica, Spitalul Monza din București, România
  • Dr. Alexandru Szathmari, Centrul Spitalicesc Universitar din Lyon, Franța
  • Dr. Ovidiu Banea, Spitalul Sant Rafael, Barcelona, Spania
  • Prof. Ulrich Thomale, Spitalul Charité din Berlin, Germania
  • Prof. Dominic Thompson, Spitalul Great Ormond Street din Londra, Regatul Unit al Marii Britanii- Președintele Societății Europene de Neurochirurgie Pediatrică 
  • Dr. Laura Grazia Valentini, Institutul Carlo Besta din Milano, Italia.

Dintre temele abordate enumerăm: situația neurochirurgiei pediatrice oncologice în România, meduloblastoamele, abordări diferite în tratarea tumorilor din regiunea pineală, opțiuni endoscopice pentru tratarea tumorilor pineale, abordări de tratament al tumorilor hemisferite supratentoriale, craniofaringioamele, tumorile măduvei spinării, neuromonitorizarea intraoperatorie pentru tumorile cerebrale pediatrice.

Participanții la simpozion au avut și posibilitatea de a participa la tururi ghidate ale noului Spital construit la Marie Curie de Dăruiește Viață, cu accent pe spațiile dedicate departamentului de neurochirurgie.

Vezi mai multe acțiuni desfășurate în cadrul acestui proiect

Implică-te și tu!

Fie că ești persoană fizică sau juridică, poți ajuta.